Her ble gjester og ansatte ulovlig overvåket

Datatilsynet har politianmeldt et hotell i Horten for ulovlig avlytting og videoovervåking.

Horten Næringspark hotell

Horten Næringspark hotell videoovervåket både gjester og ansatte. Og i tillegg kunne sjefen høre alt de ansatte sa.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Ifølge Datatilsynet har hverken ansatte eller gjester vært klar over at private samtaler kunne avlyttes ved Horten Næringspark hotell.

Ved hotellet blir både gjester og ansatte overvåket av 35 kameraer. 30 av dem er innendørs, og alle tar opp både lyd og bilde. Dette mener Datatilsynet er en så alvorlig krenkelse at de for første gang i år velger å gå til politianmeldelse.

Du flytter grensene ganske mye, når du i tillegg til å overvåke folk på film, også tar opp det de sier. Det folk sier er ofte privat, og det ønsker folk at skal være privat. Jeg tror de fleste vil oppfatte det som en stor krenkelse dersom dette blir tatt opp på bånd og noen kan sitte og høre på det, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon til NRK.no.

– Skulle virke preventivt
Marie Kvitberg

– Jeg visste ikke om at hotellet overvåket samtalene til de ansatte, sier styreleder Marie Kvitberg.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Kameraene følger oss hvor enn vi går på hotellet, i korridorene, i resepsjonen, på kveldskjøkkenet og i den største konferansesalen. Men også mer private soner som spisesalen og tv-stua er overvåket.

– VI mener vi har brukt dette som en slags preventiv funksjon for å hindre hærverk og kriminalitet, og for å sikre våre leietakere, beboere og ansatte, sier styreleder i Horten Næringspark hotell, Marie Kvitberg.

– Var de ansatte klar over at de ble overvåket med videokameraer som også tok opp lyd, slik at direktøren kunne sitte på kontoret sitt og høre hva de ansatte sa?

Nei, dette med lyden har de nok ikke vært klar over. For å være ærlig, så har ikke jeg heller vært klar over dette.

– Overvåkingen er ulovlig
Bjørn Erik Thon

Datatilsynet anmelder nå hotellet for ulovlig overvåking, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Bjørn Erik Thon i Datatilsynet mener at overvåkingen på hotellet i Horten helt klart bryter loven.

– Vi mener den er ulovlig fordi den har et altfor stort omfang. Hotellet har blant annet videoovervåking i spisesalen og på møterom. Det mener vi ikke kan begrunnes, sier han.

Styrelederen medgir at lyd og bildeovervåking i for eksempel tv-stua kan oppleves som krenkende. Både antall kameraer og type kameraer skal nå vurderes.

– Jeg tror feilen ligger i muligheten i kameraene, og at vi bare må gjøre noe med det. Vi må også rette oss etter Datatilsynet om de mener at vi har kameraer på steder vi ikke bør ha det, sier Kvitberg.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter