Hoksrud åpner 110-km/t-sone

Fredag får Frps statssekretær Bård Hoksrud æren av å åpne fartsgrense på 110 kilometer i timen på hjemmebane i Telemark.

E18 Langangen

Høyre og Frp presenterte i sin felles plattform i høst at de ønsker å øke fartsgrensene på de tryggeste motorveistrekningene i Norge til 110 kilometer i timen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Åpningen vil foregå klokken 12 på fredag på vegtrafikksentralen i Porsgrunn. Da skal Hoksrud trykke på en knapp som gjør at de elektroniske skiltene skifter fra 100 til 110.

Telemark, Vestfold og Østfold

De nye fartsgrensene kommer på tre strekninger på E18, i Telemark og Vestfold, samt på E6 ved Sarpsborg i Østfold.

Hoksrud i 110

Bård Hoksrud øker fartsgrensen på fredag.

Foto: Nina Marie Askim / NRK

I første omgang er det E18 mellom Sky i Vestfold og Langangen i Telemark, Langåker-Bommestad i Vestfold og Kopstad-Gulli i Vestfold som får høyere tillatt fartsgrense.

Det samme gjelder i Østfold, der Ås-Mosseporten, Årvoll-Solli nord, og Årum-tollstasjonen i Svinesund får høyere fartsgrense.

– De andre strekningene, som området ved Farrisvannet i Larvik, Gulli Langåker og ved Eik i Buskerud jobbes det fortsatt litt med. Blant annet med midtdelere. Men her blir det også fartsøkning i løpet av året, sier Hoksrud til Varden.

Nå kan man kjøre fortere, lovlig

– Vi følger nå opp det vi har lovet i regjeringsplattformen og øker fartsgrensen til 110 kilometer i timen på de tryggeste motorveistrekningene. Strekningene er valgt basert på råd fra Statens vegvesen, sa Hoksrud i en pressemelding i mai.

Når nye E18 mellom Gulli i Tønsberg og Langåker i Sandefjord står ferdig høsten 2014 anbefaler Vegvesenet at fartsgrensen økes på hele den 80 kilometer lange strekningen mellom Eik i Buskerud og Bommestad i Vestfold.

Vegvesenet setter som forutsetning at det monteres et system med variable fartsgrenseskilt, slik at fartsgrensen kan endres når det er dårlig vær eller skjer hendelser som krever det. Det er også derfor Hoksrud kan endre fartsgrensen med et tastetrykk på vegtrafikksentralen i Porsgrunn.

– Nye E18 er bygget for slike hastigheter, og da er det bra å kunne øke hastigheten. Nå er det vel mange som har kjørt betydelig fortere enn det allerede, men nå blir det faktisk lov, sier Hoksrud til Varden.

Laster kart, vennligst vent...

Denne strekningen kan ha en fartsgrense på 110 kilometer i timen høsten 2014.