Hof + Holmestrand = sant

Men kravet om folkeavstemning førte til stort oppmøte i fakkeltoget og følelsesladde innlegg i kommunestyremøtet i Hof i kveld.

Mange innbyggere i Hof gikk i fakkeltog til herredshuset i kveld for å kreve folkeavstemning om sammenslåing med Holmestrand.

Det var et stort oppmøte av hofsokninger til herredshuset i Hof i kveld da spørsmålet om sammenslåing av Hof og Holmestrand skulle behandles. Øverst på sakslista sto spørsmålet om å godkjenne søknad om sammenslåing av Hof og Holmestrand. Men møtet ble mer dramatisk, for omtrent halvparten av dem som stemte ved valget i Hof krevde folkeavstemning om sammenslåing.

Nådde ikke opp

Kravet kom i siste liten, men ble likevel behandlet som et innbyggerinitiativ først i møtet. Og etter at partiene tok gruppemøter, ble det klart hvor landet lå.

– Jeg er dypt berørt av engasjementet for folkeavstemning. Senterpartiet er prinsipielt for folkeavstemninger, men det er for sent med folkeavstemning nå, sa den ene av representantene til Sp.

– Spørsmålet om sammenslåing skaper splittelse i bygda. Det er på tide å stoppe opp og tenke seg om. Dette har gått altfor fort, og det blir vanskelig å gå videre uten å ta med innbyggerne, sa Anne Kathrine Westby fra Felleslista, det eneste partiet som gikk til valg på folkeavstemning.

Vedtok å godkjenne søknad

Men Felleslista ble stående alene i ønsket om folkeavstemning også nå. Flertallet mente at saken er godt nok utredet og at det har vært en åpen prosess hele veien.

Etter at innbyggerinitiativet var nedstemt, vedtok kommunestyret å godkjenne et forslag til søknad om å slå sammen Hof og Holmestrand kommuner. I morgen skal bystyret i Holmestrand behandle sammenslåingen, og på torsdag blir det fellesmøte med politikere fra begge kommuner i regi av fylkesmannen.

Kommunestyremøte i Hof

Kommunestyresalen var full i herredshuset da spørsmålet om folkeavstemning ble behandlet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK