Hopp til innhold

Norsk kvinne med historisk Formel 1-seier

Marit Strømøy fra Sandefjord er den første kvinnen som har vunnet et Formel 1-løp. Dette er en av få sportsgrener der menn og kvinner konkurrerer på like fot.

Marit Strømøy

Marit Strøm skrev seg inn i historiebøkene etter seieren i det siste løpet i F1 H2O World Championship.

Foto: F1H2o

Gratulasjonene strømmer inn på Marit Strømøys Facebook-side etter at hun vant det siste båtracet i F1 H2O World Championship. Det skjedde i Sharjah i De forente arabiske emirater fredag ettermiddag.

– Dette er en stor personlig seier, men også en teamseier. Dette har vi jobbet for lenge og endelig satt den, sier Marit Strøm til NRK.no

Marit Strømøys båt.

Båten til Marit Strømøy

Foto: Arek Rejs

Første kvinne i Formel 1

Strømøy har en lang karriere innen båtsport og båtrace. Hun kjørte sitt første race som 12-åring og satte verdensrekord i klasse T-250 i 1992.

Marit Strømøy var den første kvinnen som konkurrerte i Formel 1 i 2007 og alle hennes konkurrenter er menn. Flere andre kvinner har prøvd seg i sporten, men de har gitt seg raskt. Nå er Strømøy også den første kvinnen som har vunnet et Formel 1-løp.

– Jeg viste at jeg kunne være rask. Dette er en fantastisk seier for hele teamet, men også en seier for alle damene, sier Strømøy.

Mange uhell

Marit Strømøy har slitt med mange uhell i karrieren. I 2011 vant hun et kvalifiseringsløp i Portugal og kjørte først ut i finalen, men ble påkjørt bakfra og endte i en dramatisk krasj.

Gleden over at hun endelig lyktes i dag var stor.

Hurraaaaaa. Gratulerer Marit Strømøy m/team med 1. plass i dagens VM løp, tårer, latter og store smil her hjemme. Dette er deg vel unt. Og gratulerer Norge med ny verdensmester i formel 1 båt, skriver Ellen Rindal i Larvik på facebooksiden til Marit Strømøy.

I 2012 laget NRK en dokumentar om Marit Strømøy. Den kan du se her:

Norsk dokumentar. Stjerne på vannet og stjerne på scenen. Marit Strømøy er verdens eneste kvinnelige Formel-1-kjører som egentlig lever av å synge. Målet er å bli verdensmester i Formel-1.