Hopp til innhold

Her er Norges eldste fotografi

Det eldste fotografiet i landet er trolig et lite portrett som Telemark Museum har i sitt magasin. Det er et daguerreotypi, en fototeknikk som ble utviklet i 1839 og var i bruk til 1860-årene.

Norges eldste fotografi
Foto: Cecilie Authen / Telemark Museum

Fotografier som er over 170 år gamle blir nå registrerte og avslørte på Telemark Museum. En unik skatt sier ekspertene.

Cecilie Authen, fotoarkivar Telemark museum

Cecilie Authen, fotoarkivar Telemark museum, jobber for å få laget en egen utstilling med disse unike bildene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det handler om våre kulturhistorie, sier fotoarkivar Cecilie Authen.

Hun er svært entusiastisk når det gjelder disse unike fotografiene.

– Det er så spennende å jobbe med. Gjennom fotografiene får vi en masse historie om hvordan folk kledde seg, hvordan de bodde og hva de var opptatte av, sier Authen.

Bildene ble festet til en forsølvet kobberplate, og plassert bak et glass som gjorde at de holdt seg. Det finnes tre ulike, men beslektede teknikker. På grunn av at Norge var en sjøfartsnasjon fikk vi slike daguerreotypier allerede i 1841. Telemark Museum har en av de største samlingene rundt her i landet med rundt 100 slike "Unika" som de også heter.

Det eldste fotografiet i landet er trolig et lite portrett som Telemark Museum har i sitt magasin. Det er et såkalt daguerreotypi, en fototeknikk som ble utviklet i 1839 og var i bruk til i 1860 årene.

– Denne damen vil du ikke møte, forteller Cecilie Authen.

Privilegium for de rike

Det eldste fotografiet er tatt av engelskmannen Richard Beard. Han drev det første fotostudioet i London. Grunnen til at Telemark Museum har funnet ut det, er at det finnes et ganske likt bilde i National Media Museum i England. Og det kan være konen til mannen som er portrettert. Og det er antakeligvis tatt i mars 1841.

– Det å få tatt et daguerreotypi var svært kostbart, så det var bare de rike som hadde råd til det, forteller Authen.

Det er stort sett mennesker som er portretterte, men i samlingen til Telemark Museum har de også portrett av en hund som sitter på to biedermeierstoler. Dette vet man er tatt i Kragerø av Jens Homann.

Det ser ut som hunden har noe på nesen, trolig er det for å få den til å sitte stille mens bildet ble tatt. Det var nemlig litt av en tålmodighetsprøve å bli avfotografert for det var veldig lang lukkertid. Satt man ikke stille, ble fotografert uskarpt. Det ble til og med laget spesielle nakkestøtter som skulle holde hodet stille.

På Telemark Museum i Skien har de ei av de største gamle fotosamlingene i landet, foto fra fotografiet sin barndom på 1840-tallet. Det blir nå gjort et registreringsarbeid over hele Europa for å finne fram til de såkalte daguerreotypi, foto festet på forsølva kopperplater. Opplysningene kommer til å bli lagt inn i en felles database som skal være tilgjengelig for interesserte.

Cecilie Authen studerer et aguerreotypi

Cecilie Authen studerer et daguerreotypi.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark