Problemet i år, i motsetning til flere tidligere år, er at det er mye frost i bakken. Den går en del ned, så det tar sin tid å tine is og snø.
Varierende vær og mye is
I alle greenene på golfbanen har banemannskapene sørget for å fjerne så mye snø som mulig, men det ligger is i greenen.
– Plutselig er det varmt og isen smelter. Så kommer det kalde netter og alt fryser til. Det er lenge siden det har vært akkurat slik, sier Jonas Løthman, som er daglig leder ved golfbanen.
Han forteller at de er redde for at isbrann kan ødelegge gresset i greenen. Dette er spesialgress som skal behandles med varsomhet.
– Det er første gang jeg ser så my is i greenene som nå, sier greenkeeper Ian Craig til Østlands Posten.
Han kommer fra Scotland og har jobbet med golf i Norge i seks år. Det er han som har kommet på ideen med grillkull etter at han hadde sett det et annet sted.
(Tekst fortsetter under videoen)
750 kg kullkorn
– Vi sprer utover i alt 750 kg små kullkorn, akkurat slik kull som brukes til å grille med, forteller Jonas Løthman til NRK.no. Nå som sola begynner å gi varme, blir de små kullbitene varmet opp for de trekker til seg varme raskt. Det fører til at isen smelter der de ligger og isen blir porøs. Dermed smelter isen fortere, sier han.
Gresset i greenen på en golfbane er meget sårbart. Derfor kan det ikke brukes annet mot isen, og isbrann kan forårsake skade på gresset.
– Isbrann blir det hvert år, men vi har ikke hatt så mye is som i år og det er derfor vi gjør tiltak, sier Løthman. Vi ønsker å åpne så tidlig som mulig for våre medlemmer og gjestespillere. I år har det vært mye vekslende regnvær, kulde, snø og mildvær siden jul og nå de siste ukene en lang kuldeperiode, så dette er en utfordring, sier han.
(Tekst fortsetter under bildet)
Håper de slipper å så nytt gress
Han ønsker ikke å komme i den situasjonen at de må så på nytt eller kjøpe ferdig gress. I hele vinter har det jobbet to og en halv ansatt med å passe på banen og preparere så den skal være så bra som mulig. Vi har måket snø fra alle greenene siden i desember i fjor for å holde de så frie for is og snø som mulig, forteller Jonas Løthman.
Etter bare ett døgn med de små kullbitene på isen, ser de nå resultater. Isen har blitt porøs og mange steder helt borte. Mildvær og solskinn nå om dagen hjelper veldig på fordi det også tiner under isen.
Naturprodukt som ikke skader
Kull er et naturprodukt og skader ikke verken gresset eller grunnen under.
– Vi kommer til å spare en sekk med kull og bruke til en grillfest når vi åpner, sier Løthman, som medgir at det blir det dyreste grillkullet han har brukt. De små kullbitene kan ikke sammenlignes med grillkull i pris. De er betydelig dyrere, sier han.
Det er bar været som avgjør når banen kan åpnes. Verken Løthman eller greenkeeper Craig tør love noe, men de håper begge det spilles golf på Larvik golfbane i slutten av mars.