Gir mindre penger i konfirmasjonsgave

Foreldrene strammer inn på konfirmasjonsgavene til barna i år. – Det er positivt at tallene går nedover, mener forbrukerøkonom.

Penger, konfirmasjon, illustrasjon

SNAKKIS: Hvor mye penger konfirmanten får i gave er dessverre «snakkisen», mener forbrukerøkonom. At det er forventet at foreldre gir mindre i pengegaver i år synes hun er bra. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Privat

– I vennegjengen snakker vi mest om festen og om vi skal ha venner med på den, ikke hva vi kommer til å få i gaver, forteller Emma Rønning (15).

Hun skal stå til konfirmasjon i slutten av mai, men hun og vennene har ikke store forventninger til hva eller hvor mye hun skal få i gave.

I år kan nemlig konfirmantene forvente seg i gjennomsnitt 10.848 kroner i gave fra foreldrene sine. I fjor ble det forventet å gi hele 13.085 kroner til konfirmanten.

Det viser ferske tall fra en undersøkelse gjort av Ipsos for DnB.

Økt boliglånsrente

Forbrukerøkonom i DnB Silje Sandmæl, tror at økt boliglånsrente kan være en av årsakene til at foreldre strammer inn på konfirmasjonsgaven.

– Og en annen årsak kan være at mange barn får ting gjennom hele året, sier Sandmæl.

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl, tror at om boligrenta går oppover, så kan flere foreldre få mindre å rutte med og at det vil gå utover konfirmasjonspengene til barna.

Foto: DNB

I 2015 var det vanlig å gi 10.745 kroner i konfirmasjonsgave til barna sine. Sandmæl synes det er rart at man gir et så stort beløp til den ene dagen.

– Mange henger seg nok opp i beløpet: «Hvor mye fikk du til konfirmasjonsdagen din?», det er jo det som er snakkisen, dessverre, sier hun.

Hun synes likevel det er positivt at tallene nå har gått ned til omtrent det samme som for fire år siden. Hun mener det er viktig å snakke med barna sine om pengebruk for å unngå å sløse bort konfirmasjonsgavene.

– Vis dem hva man bruker pengene på i en husstand, og fortell dem hva det koster å komme seg inn på boligmarkedet, som ikke er så mange år til.

Snakke med foreldrene

Emma forteller at hun allerede har begynt å spare litt penger til å kjøpe moped eller bil, og at foreldrene har snakket litt med henne om pengebruk.

Emma Rønning

Konfirmant Emma Rønning forteller at vennene hennes ikke snakker om hva de skal få i gave til konfirmasjon, men heller om festen på selve dagen.

Foto: Privat

– Vi har pratet om å ikke sløse bort penger på ting man ikke bruker.

Henrik Våsjø Haugen (15) har ikke snakket med foreldrene om hva han skal bruke pengene på, men derimot har han og kompisene pratet litt om det.

– Vi har snakket litt om hva vi forventer i gaver, men ikke altfor mye. Han legger til at kameratgjengen hans bryr seg om penger og mat, og hva de skal spise i konfirmasjonen.

Henrik Våsjø Haugen

Henrik Våsjø Haugen har pratet med kameratene om hva de kan få i gave til konfirmasjon, men ikke for mye presiserer han.

Foto: privat

Mamma Kristin Våsjø sier hun har foreslått at han skal spare pengene han får til konfirmasjonen. Siden han konfirmerer seg i slutten av måneden, vil hun ikke gå ut med hva de skal gi i gave til sønnen.

– Og han er ikke 18 år enda, så det går nok greit å bli enige om hva han skal bruke pengene han får til konfirmasjonsdagen på, sier hun.