Bekymret for dyrelivet i Oslofjorden etter funn av plastkuler

Funn av store mengder med plastkuler langs strender i Oslofjorden vekker bekymring. – Dette er skummelt for dyrelivet, sier rådgiver i Oslofjordens friluftsråd.

Plastkuler på avveie i Oslofjorden.

PLASTKULER: Det er funnet store mengder med lyse kuler av plast på begge sider av Oslofjorden. Fylkesmannen i Vestfold og Telemark og Fylkesmannen i Oslo og Viken er orientert om funnene.

Foto: Ragnar Kløverød

Ifølge Oslofjordens friluftsråd er det snakk om store mengder på begge sider av fjorden. Et av stedene er Røvikfjorden i Larvik kommune.

– Det er vanskelig å se plastkulene fordi de ligger mellom gress og strå, men du kan nok fylle opp flere plastposer med dem, sier Dag-Roal Wisløff.

Han er rådgiver for marint liv i Oslofjordens friluftsråd. Nå er han bekymret for fuglelivet.

– De kan tro dette er mat og spise det. Det er alvorlig. Fyller de opp magesekken med dette får de ingen næring. Dette er skummelt for dyrelivet, sier Wisløff.

Plastkuler

VANSKELIG JOBB: – Det er en stor jobb å få fjernet plastkulene, sier Ragnar Kløverød, rådgiver i Larvik kommune.

Foto: Ragnar Kløverød

Ukjent omfang

Også på den andre siden av fjorden er det funnet plastkuler. I forrige uke ble det oppdaget store mengder i både Fredrikstad og Moss kommuner.

– Allerede 16. mars kom de første meldingene. Det forteller naturforvalter Therese Ramberg Sivertsen i Fredrikstad kommune.

Der har Skjærgårdstjenesten allerede ryddet en god del. Med en løvsuger har de plukket opp 300 hundre kilo. En uke etter at den første stranden var ryddet var det kommet enda flere kuler.

– Det kan tyde på at det kan komme mer, sier Sivertsen.

I tillegg til at det er vanskelig å plukke kulene, gjør korona-epidemien at de ikke kan sette i gang noen større aksjoner.

Ønsker hjelp for å finne kilden

– Kulene er for små til å stamme fra renseanlegg. De er trolig industrielt fremstilt og har skylt i land, sier Ragnar Kløverød, rådgiver i Larvik kommune.

Plastkulene er blant annet funnet ved Røvikfjorden i Larvik kommune.

Funnet er rapportert til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, og Fylkesmannen i Viken. Der har de meldt saken inn til Kystverket som akutt forurensning.

Oslofjorden friluftsråd ønsker nå hjelp fra publikum til å kartlegge omfanget. De vil også forsøke å finne ut hvor utslippene kommer fra.

– Dette er den store påskekrimmen i år. Hvis folk kan melde inn til oss hvor de finner plastkuler, så skal vi sjekke funnene opp mot kartdata og havstrømmer. Kanskje vi klarer å finne kilden, sier Wisløff.

Hittil i vår er det funnet 60 døde ærfugl i Ytre Oslofjord. Sannsynligvis er mange døde av avmagring. Om det er en sammenheng med funn av plastkuler, vil han ikke spekulere i.