Hopp til innhold

Miljørådgiver: – Miljøkrim av verste sort

PORSGRUNN (NRK): Ulovlig utsetting av karpefisk er et mye større problem enn tidligere antatt. Det mener grunneiere og miljømyndigheter, som er svært bekymret for konsekvensene.

Frykter spredning av karpefisk.

SE VIDEO: Etter å ha tappet ned Ørvikdammen og Kverndammen i Porsgrunn, fikk miljørådgiveren i kommunen se hvordan karpa hadde ødelagt alt livet i vannet.

Karpefisk finnes ikke naturlig i Norge, men sportsfiskere mistenkes for å sette ut fisken ulovlig, med et eneste mål; å fiske stor fisk og kaste den ut igjen.

– Karpa støvsuger ferskvannene for næring og er dermed en stor trussel for andre arter. Den ødelegger vann og fauna for alltid, sier miljørådgiver i Porsgrunn, Kjell-Henrik Semb.

– Miljøkriminalitet av verste sort

Semb får stadig tips om nye vann der det er oppdaget karpe.

Kjell-Henrik Semb

Miljørådgiver i Porsgrunn, Kjell-Henrik Semb, er ulovlig utsetting av karpe er miljøkriminalitet på sitt verste.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Senest denne uka fikk jeg høre om et nytt vann. De som setter ut denne fisken for å fiske den opp igjen, for deretter å kaste den ut igjen, driver med miljøkriminalitet av verste sort, mener han.

Karpefiskere NRK har snakket med sier at de ikke kjenner til at noen i miljøet setter ut karpefisk, og sier at de kun fisker i vann der karpefisken allerede befinner seg.

Ørvikdammen etter nedtapping

Slik kan det se ut etter at karpefisken har tatt seg til rette i et vann. Dette bildet er fra den gangen Ørvikdammen i Porsgrunn ble tappet.

Foto: Porsgrunn kommune

– Ikke noe liv

NRK blir med miljørådgiveren til Kverndammen i Porsgrunn, som for ett år siden ble tappet. I dammen ble det funnet over hundre kilo karpe.

– Det er ingen tegn til liv i vannet. Her pleide det å være mye rumpetroll, salamander og andre arter. Nå er det ingen ting igjen, sier Semb.

– Jeg vil kalle det et økosystem i fullstendig ubalanse. Det er kommet inn en art som ikke skal være der. Den spiser alt, og har ingen fiender. Karpa etterlater seg kun gjørme, legger han til.

Grunneier i Bjørkedalen i Porsgrunn, Sverre Siljan, er en av mange som har fått uønskede arter, som karpe og gjedde, i sine fiskevann. Han blir opprørt over at noen har satt ut fisken som forårsaker så store ødeleggelser.

Sverre Siljan

Grunneier Sverre Siljan sier han er livredd for hva som vil skje dersom karpa sprer seg.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Jeg blir rett og slett forbannet, og livredd for konsekvensene. Vi grunneiere er frustrerte over dette, og kan ikke forstå at noen ødelegge naturen slik, sier han.

Toppen av isfjellet

Et større, organisert fiskemiljø mistenkes for å sette ut ulovlige fiskearter for sportsfiske. Politiet i Telemark er klar over problemet, men sier til NRK at de ikke kan bruke ressurser på å etterforske slike saker uten at det foreligger konkrete anmeldelser.

Miljørådgiveren i Porsgrunn har etter mange år med kartlegging innsett at problemet med karpa er mye større en antatt.

– Dette er bare toppen av isfjellet. Myndighetene opererer med at det finnes 63 lokasjoner på landsbasis, men jeg kan nevne 26 bare i Telemark. Dette er veldig underrapportert, sier Semb.

Ny handlingsplan

Seniorrådgiver ved fiskeseksjonen i Miljødirektoratet, Jarle Steinkjer, er klar over den økte utbredelsen, og ser på utviklingen med bekymring.

– Karpa sprer seg, og vi får stadig melding om nye lokaliteter. Dette er veldig alvorlig, og vi må jobbe mer med dette for å få oversikt, sier han.

Miljødirektoratet holder på med en ny handlingsplan med tanke på ulovlig fisk, som de håper kan føre til bedre kontroll på situasjonen.

Karpe i Ørvikdammen

Slik så det ut da Ørvikdammen i Porsgrunn ble tømt i 2013.

Foto: Porsgrunn kommune

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark