Hopp til innhold

Rødt i Kragerø krever at stråling fra mobilmaster måles

– Kragerø må bli mer restriktive med å tillate nye mobilmaster. Det mener Birthe Paulsen, styremedlem i partiet Rødt i Kragerø.

Mobilmast i Trondheim

Illustrasjonsbilde.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

En oversikt viser at Kragerø har 27 basestasjoner for Telenor og Netcom. Birthe Paulsen viser til at flere i Kragerø har fått store plager og livskvaliteten dramatisk forverret av stråling fra slike basestasjoner.

Bjørg Evensen har el-allergi

Bjørg Evensen har el-allergi.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Sist mandag fortalte NRK om Bjørn Evensen i Kragerø. Hun har slitt med el-allergi i mange år og mener eletromagnetisk stråling gir henne store problemer med fordøyelse, søvn og smerter i ryggen.

– Jeg følte meg som en hypokonder, sier hun.

Basestasjoner kartlagt

Nå har Kragerø kommune etter oppfordring fra Rødt, kartlagt basestasjonene for mobilselskapene i kommunen.

Det er i alt 27 basestasjoner, som består av 14 høytliggende master, fire antenner på tak og resten er lavtliggende antenner. Kun på Fikkjebakke, Jomfruland og på Tåtøy deler mobilselskapene basestasjoner.

Men Birthe Paulsen i Rødt Kragerø mener det ikke holder bare å telle antall mobilmaster.

– Jeg syns det er urovekkende mange. Så lenge det finnes innbyggere i Kragerø som har helseplager de mener henger sammen med basestasjoner, så syns jeg det er viktig at kommunen tar noen grep, sier hun.

– Barn utsettes

I tillegg til basestasjonene kommer trådløse nettverk for pc-er. Kragerø kommune har selv slike nettverk i alle sine kommunale bygg, blant annet på alle skolene.

– Det er å utsette barna våre for elektromagnetisk stråling som vi ikke vet noe om plagene med i fremtiden, mener Paulsen.

– Gjør som Kristiansand

Bystyret i Kristiansand vedtok tidligere i år å vurdere hvilke muligheter kommunen har til å sette egne grenseverdier for elektromagnetisk strålig, samt regler for oppsetting og kontroll med stråling fra mobilmaster og trådløse nettverk retta mot det offentlige rom.

– Kragerø bør følge det eksempelet, mener Birthe Paulsen.

– Hvis men gjør det har man mulighet til å kontrollere oppsettingen ved å følge opp grunneiere og mobilselskapene, men dette må skje på nasjonalt nivå, fortsetter hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark