Foreldre punger ut for leirskoletilbud

Flere foreldre i Holmestrand har startet pengeinnsamling for å sende barna sine på leirskole, men rektor vil ikke la elevene reise.

Klasse 5 B ved Ekeberg skole i Holmestrand samler inn penger til å kunne reise på leirskole, mens parallellklassen 5 A må holde seg hjemme.

Vil ikke gi elevene fri

Men til tross for pengeinnsamlingen er det ikke sikkert at elevene i klasse 5 B får reise på leirskole. Rektor vil nemlig ikke gi dem fri til å reise i skoletiden.

– Det er vanskelig å gi fri til det, da begynner vi å nærme oss en grense ved gratisprinsippet, mener rektor ved Ekeberg skole, Inger Rønning.

Likt for alle

Rønning vektlegger at skolen skal være lik for alle, og at kommunestyret i Holmestrand har vært klare på at det ikke finnes penger til leirskoleturer.

– Derfor er det vanskelig å kun basere leirskoletilbud på foreldredugnader, sier Rønning.

Foreldrerepresentant ved skolen, Jan Tore Saltnes, støtter Rønnings holdninger om lik praksis for alle elever.

– Situasjonen er veldig beklagelig, og vi befinner oss virkelig i gråsonen, sier Saltnes.

– Kommunen raner elevene

Samtidig legger ikke Saltnes skjul på at han synes det er skuffende når Holmestrand kommune ikke prioriterer leirskole for skoleelever.

– De får jo pengestøtte til dette, men velger å bruke pengene på noe annet, mange elever ser på dette som et ran, hevder Saltnes.

Saltnes mener denne type situasjoner gjør forskjellene mellom elevene enda større.

Ikke misunnelig

Skal vi tro femteklassingene i de to klassene er det ikke krise dersom den ene klassen får reise, mens den andre må bli igjen.

– De er like bra for begge klassene, de andre får bare reise litt lenger, sier Andrea Løkkemyr som går i klassen som ikke samler inn penger.

Ifølge Løkkemyr kan det hende hennes klasse kun får én overnatting istedenfor å reise langt bort på en ukes leirskoletur.

– Det er helt greit, de andre reiser bare litt lenger, forteller Løkkemyr.

Gir seg ikke

Til tross for at rektor i utgangspunktet har sagt nei til at Johannes Gurrich klasse får reise på leirskolen i skoletiden, vil de ikke slutte å samle inn penger ifølge Gurrich.

– Vi har allerede ringt på dører for å spørre om panteflasker, solgt dopapir og vil gjøre enda mer, sier Gurrich.

Kunnskapsdepartementet varslet

Statssekretær Elisabeth Dale i Kunnskapsdepartementet bekrefter at de følger nøye med på utviklingen av denne saken.

– Av statistikken ser vi at stadig flere reiser på leirskole, men vi forstår at dette er en fattig trøst for de som ikke får dra, sier Dale.

Dale sier de oppfordrer kommunene til å benytte seg av leirskoletilbud, og at de er åpne for foreldrebetaling dersom det kommer alle elevene til gode.

– Det bør være åpent for frivillige bidrag fra foreldre, innsamlinger og kakelotterier, mener Dale.

Hun presiserer likevel at gratisprinsippet må bli ivaretatt.


Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Støre: – Vaksinar dykk

Gry Eirin Skjelbred

Siste nytt fra Vestfold og Telemark