Opplever at naboer knytter never og gestikulerer

Flere klager på bondebråk enn tidligere. Bonde Kenneth Rindal synes det er trist at folk gestikulerer og klager når han kjører våronna.

Kenneth Rindal

BOLIGOMRÅDE: Bonden Kenneth Rindal har åkre nær boligområder, og opplever naboer som klager når han arbeider.

Foto: Helena Rønning / NRK

Kenneth Rindal

FORSTÅELSE: Rindal ber folk ha forståelse for at han er nødt til arbeide lange dager under årets våronn.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Enkelte ganger kommer folk ned på jordet for å snakke til meg. Ellers står mange på terrassene sine og gestikulerer med armene, sier bonde Kenneth Rindal i Sandefjord.

Han er godt i gang med årets våronn, og er en av bøndene som for tiden opplever lite hyggelige hendelser på jobb. Flere og flere klager nemlig på støyen fra bøndene.

– Jeg forsøker å tilrettelegge for meg selv, slik at jeg slipper å kjøre nær boligfeltene på kvelden. Dessverre hender det at jeg er nødt til å gjøre det, sier Rindal, som har 900 dekar med åker i nærheten av flere boligfelt i Sandefjord.

– Nødvendig arbeid

Til tross for at Rindal forsøker å ta hensyn til naboene, har den sene våren resultert i flere lange arbeidsdager. Det er helt nødvendig for å komme i mål med årets våronn, forteller bonden.

– Jeg skjønner veldig godt at det er noen som kan slite med å få sove når vi må arbeide på kveldstid, men det er bare én eller to ganger i året vi gjør det.

Arbeidet som bråker mest er treskingen. Dette bør utføres på dagtid, men sjanse for regn kan gjøre det nødvendig for bøndene å jobbe om natten. Det hører derimot til sjeldenhetene.

Opplever at flere klager

I områdene rundt Rindal har det så langt i år vært sju eller åtte tilfeller der folk har klaget på støyen.

– Det synes jeg er for mange klager. Men jeg håper folk forstår at vi må være ute på jordene. Vi skal prøve å innrette oss, men litt forståelse hadde vært fint, sier han.

For noen år siden opplevde Rindal at noen hoppet på traktoren hans i fart, midt på natta, for å si ifra. Det håper han å slippe igjen.

– Av og til stopper jeg for å høre om naboene har problemer med at jeg jobber. Men siden det er snakk om så få ganger tenker jeg at folk bør tåle litt støy, sier Rindal.

Kenneth Rindal

ETT PAR GANGER I ÅRET: Bønder har dispensasjon for å jobbe på kveldstid og på helligdager når det er våronn og innhøsting.

Foto: Helena Rønning / NRK

Må følge samme regler

Bønder må i utgangspunktet forholde seg til de samme reglene om nattes- og helligdagsfri som andre. I Vestfold får de likevel dispensasjon fra dette av politiet.

– Vi er i god dialog med politiet som mener at bøndene får dispensasjon fra disse reglene for å drive med jordbruksdrift i våronna og i innhøstingsperioden, sier rådgiver Amund Kind i Vestfold Bondelag.

– Det er som de sier. Jordbruk er en lovlig og nødvendig næringsvirksomhet som må til for at samfunnet skal få trygg og god norsk mat, sier han.