Hopp til innhold

UP gjemmer seg ikke lenger i buskene

Utrykningspolitiet øker kontrollene i påsketrafikken. Men på Facebook kan du finne ut hvor de er. Dermed håper UP at folk roer seg ned på veiene med høy trafikk.

Runar Karlsen

UP -sjef Runar Karlsen forteller at du kan gå inn på Facebook om du lurer på hvor patruljene er. Nesten alle.

Foto: Roald Marker / NRK

Hasardiøs forbikjøring

Politiet vil plukke ut de som foretar hasardiøse forbikjøringer.

Foto: Privat

Et typisk kjennetegn ved påsketrafikken er at det går sakte. Mange folk flytter seg samtidig inn og ut av de store byene. Dermed blir det kø eller saktegående trafikk, som igjen fører til at noen blir utålmodige og tar for store sjanser ved forbikjøringer.

Det ønsker UP å forhindre.

Les også:

For å hindre ulykker

– Å luke farlige bilister ut av trafikken er viktig, det er dem vi er på jakt etter. De skaper trafikkfarlige situasjoner, ødelegger flyten i trafikken og tjener sjelden mye tid med slike forbikjøringer, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Karlsen tror ikke det vil gjøre noen forskjell om UP forteller hvor de er via Facebook.

– Vi er på veien først og fremst for å hindre ulykker. Når folk vet hvor vi er, kjører de forsiktig i det området. For vi forteller ikke nøyaktig hvor vi står, eller til hvilket klokkeslett. Dessuten er vi på mange flere strekninger enn dem vi varsler, legger Karlsen til.

Han presiserer at det ikke er nytt at UP varsler i hvilke områder de har kontroll, det gjelder bare å huske nettopp det at det ikke er alle kontrollene som blir varslet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Elling Krogen og Bjarte Aasen i UP

UP presiserer at de først og fremst er på veien for å hindre ulykker. Og de påpeker at ikke alle kontroller blir varslet, selv om UP forteller hvor de er via Facebook.

Foto: Oddleif Løset / NRK

Sein påske

Påsketrafikken er størst ved påskens start og slutt. Karlsen forteller at de vil ha 50 patruljer ute når trafikken er tettest. På de store hovedveiene vil de overvåke trafikken for å gi best mulig trafikkflyt.

I år er påska i tillegg sein. Det kan gi folk en overraskelse, forteller Karlsen.

– Mange som nå drar til fjells har kjørt på sommerføre i lavlandet i flere uker. Når de kommer til fjells snur det fort og de møter vinteren på nytt.

Video 194810d3-5fe8-4cc4-8ebb-825c610f956f.jpg

Det vil være 50 Up-patruljer på veien for å kontrollere påsketrafikken.

Foto: Nyhetsspiller

Fokus på rattfyll

Politiet vil i tillegg til å følge trafikken, kontrollere de vanlige tingene.

– Det er fart, førerkort, bruk av bilbelte og at folk holder seg edru bak rattet. Mange helligdager etter hverandre, med god mat og drikke, gjør at vi er spesielt på jakt etter de som ikke har noe bak rattet å gjøre, sier UP-lederen.

I løpet av de siste femten årene har det utviklet seg en tradisjon med at nordmenn drar over grensa for å handle på skjærtorsdag, en vanlig arbeidsdag i Sverige. Lange køer med festglade nordmenn er resultatet.

– Der er vi til stede, sammen med Tollvesenet og svensk politi. Vi drar over til Sverige og svensk politi kommer hit. Det samarbeidet har vi hatt i flere år og det fungerer godt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark