«Tupac» fikk skader i storm og høye bølger

Uvær skapte problemer for Kon-Tiki 2-ekspedisjonen. Nå er det vann- og matrasjonering om bord.

Kon-Tiki 2

REPARASJONER: Mannskapet på flåten «Tupac» har blant annet måttet reparere rekkverket etter at uvær skapte problemer for ekspedisjonen.

Foto: Kontiki2.com

– Vi har hatt noen stormer, men nå har vi hatt det rolig i to dager. Vi har tørket soveposer, reparert dekk og slikket våre sår. Vi har det veldig fint nå, sier Liv Arnesen på «Rahiti».

Stormen gikk imidlertid hardest utover den andre flåten i ekspedisjonen, «Tupac».

– Alt lå hulter til bulter, forteller Arnesen.

Samtidig understreker hun at hun koser seg på tur, og at alt står bra til med mannskapet.

– Det er veldig gøy og spennende – fantastisk å oppleve havet i alt slags vær, sier hun.

Kon Tiki 22

KONTAKT: Flåtene har kontakt med hverandre, og er nå på vei mot Sør-Amerika. (arkivbilde)

Matrasjonering

Torsdag og natt til fredag forrige uke møtte mannskapet uvær i Stillehavet. Kraftig vind førte til at store bølger slo inn over dekket på «Tupac».

Bølgene, som var rundt fem meter høye, skadet blant annet veggene på kabinen. Ifølge ekspedisjonens blogg har mannskapet på «Tupac» brukt de siste dagene til å reparere skadene etter stormen.

De skriver også at de måtte bake ut resten av brødet om bord etter at de fant ut at det hadde kommet saltvann i en boks med brødblanding.

– «Tupac» har begynt å rasjonere. Vi laget en matplan fra dag én, og har godt med mat en måned til, forteller Arnesen.

Kon-Tiki 2 brød

MÅTTE BAKE: Deltakerne på ekspedisjonen måtte bake ut brød etter at de oppdaget saltvann i blandingen.

Foto: Kontiki2.com

Til Påskeøya og tilbake

Målet med Kon-Tiki 2-prosjektet er å gjenskape ekspedisjonen Thor Heyerdahl gjennomførte i 1947. Underveis dokumenterer mannskapet klimaendringer og kartlegger søppel og forurensning i havet.

Ekspedisjonen startet i Peru i november, og mannskapene ankom Påskeøya ved juletider. Til forskjell fra Heyerdahl, skal Kon-Tiki 2-flåtene også seile tilbake til Sør-Amerika, og det er den etappen som gjennomføres nå.

– Stormen sendte oss tre grader tilbake igjen, altså vestover. Det var en skikkelig nedtur, for da var vi i skikkelig god sig østover. Vi er langt fra Sør-Amerika nå, og etter hvert må vi se an hva vi gjør, sier Arnesen.