Sendte ut valgmateriell – «glemte» den nye kommunegrensen

VEAR/TØNSBERG (NRK): Ny kommunegrense gjør at innbyggere får politisk reklame fra feil kommune.

Skilt som viser veien til Sandefjord og et skilt som viser veien til Tønsberg.

ENDTE I TØNSBERG: I 2015 var det et stort engasjement om hvilken kommune Vear skulle høre til. Skulle de til tilhøre den nye storkommunen Sandefjord, eller bli en del av Tønsberg. Det ble det sistnevnte. Fire år senere går det fortsatt litt surr i adresselistene.

Foto: Robert Hansen / NRK

Boligområdet Vear lå i gamle Stokke kommune for fire år siden. Men da Stokke ble en del av nye Sandefjord kommune, ble Vear en del av Tønsberg kommune.

Nå før valget har de nye kommunegrensene laget litt trøbbel for politikere som vil nå fram med budskapet sitt.

– Det må jo være feilsortering, tenkte jeg. Eller at de ikke hadde fått med seg grensen som går borti her, sier Sven Kristian Svendson som bor på Vear i Tønsberg.

Nå som kommunevalget nærmer seg, har han fått politisk reklame fra forskjellige partier i postkassen sin. Også fra politikerne i nabokommunen.

Sven Kristian Svendson foran en rød Posten-postkasse.

TØNSBERG: Sven Kristian Svendson bor i Tønsberg, men har også fått valgmateriell fra politikerne i nabokommunen.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Jeg har fått fra både Tønsberg og Sandefjord. Så det har de ikke fått med seg, at vi ikke ble Sandefjord likevel. Vi ble jo tvangsflyttet til Tønsberg.

Han er ikke alene. Flere av innbyggerne på Vear har fått valgmateriell fra de politiske partiene i nabokommunen i posten. I tillegg har andre ikke fått fra politiske partier i kommunen de bor i.

Klart skille

– Nå skal ikke jeg snakke for alle partiene, men jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger når jeg har gått dørbank, at det er kommet en del valgmateriell fra partiene i Sandefjord. Vi har sjekket og tror det skyldes adresselister i partiene som ikke har vært oppdatert, sier Anders S. Larsen i Tønsberg Høyre.

– Men jeg kan også bemerke at selv Byavisa i Sandefjord har kommet ut her lenge etter at vi ble en del av Tønsberg. Så det er nok flere som sliter med listene sine, fortsetter han og smiler.

For fire år siden engasjerte han seg for at Vear skulle bli en del av Tønsberg, ikke Sandefjord. Til slutt vant han.

– Det var en stor kamp for fire år siden akkurat hvor den grensen skulle gå, så det er et veldig klart skille der borte.

Anders S. Larsen med blå Høyre-jakke på seg.

NÆR GRENSEN: Anders S. Larsen i Tønsberg Høyre husket på sitt hjemsted Vear da han delte ut valgmateriell. – Nå er vi cirka 500 meter unna grensen til Sandefjord, så vi er ganske nærme, sier han.

Foto: Robert Hansen / NRK

Tar det med et smil

At blant andre Sandefjord Arbeiderparti har vært litt vel rause med reklamen, tar lederen med et smil.

– Det er veldig hyggelig at de får programmet vårt i postkassen sin de også, men det var nok ikke helt meningen at det skulle komme til dem på Vear, sier Børre M. Johansen.

– Men var dere klar over at grensen går der den går?

– Vi var det, men jeg er ikke sikker på om distributøren vår var helt oppdatert, men gjort er gjort.

Samtidig synes han det er litt synd fordi han har hørt om områder i riktig kommune, nemlig Sandefjord, som ikke har fått deres valgmateriell.

– Det er veldig hyggelig at Vear har fått, men vi skulle gjerne hatt de i Sandefjord i stedet.