Hopp til innhold

Fangene støtter Elden

De innsatte ved Skien fengsel reagerer sterkt på at 29-åringen som i går tok sitt eget liv fikk nei til psykiatrisk innleggelse.

Skien fengsel
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Medfangene til den avdøde stiller seg dermed bak advokat John Christian Elden i hans kritikk av Skien fengsel.

Jon Christian Elden

Advokat John Christian Elden representerte 29-åringen.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Sterkt preget

Etter at 29-åringen som var siktet for å ha tatt livet av sin fem år gamle datter i går tok sitt eget liv på cella, er de innsatte ved Skien fengsel sterkt preget dødsfallet.

- Det er en veldig kjedelig situasjon, sier en talsmann for de innsatte ved Skien fengsel. Mange er berørt av det og mange er lei seg.

Burde vært lagt inn

Medfangene synes det er rart at ikke 29-åringen fikk den hjelpen han trengte, og reagerer kraftig på at mannen ikke ble innlagt på psykiatrisk sykehus. De innsatte mener denne saken bare føyer seg inn i rekken av tilfeller i fengselet, og at det er tilfeldig at ikke flere tilfeller ikke ender i dødsfall.

- De fleste her er vel enige i det, sukker de innsattes representant. De fleste her har jo hatt ett forhold til denne mannen, og vi mener jo mannen burde fått hjelp på et tidligere tidspunkt. Det er jo sånn det føles, nemlig at vi blir satt i andre rekke, fortsetter representanten som har hatt celle ved Skien fengsel i nærmere fire år.

Tar ikke selvkritikk

Advokat John Christian Elden som representerte 29-åringen har vært tydelig i sin kritikk av fengselet, men direktør Karl Gustav Knudsen ved fengselet mener den avdøde 29-åringen ikke viste tegn på å være suicidal.

- Selvkritikk på dette er det helt umulig å ta, sier direktøren.

- Jeg tror ikke vi kan peke konkret på at det har blitt iaktatt eller gjort noen feil. Vi har registrert at han har fungert utmerket.

Fengselsdirektør Knudsen peker på at mannen har gått på skole, vært sosial, og hatt utvidede besøk.

- Han har også hatt god oppfølging når det gjelder psykiatri, avslutter fengselsdirektøren.

Fremtidig vekkerklokke

De innsatte på sin side håper den tragiske saken nå vil sette søkelyset på det de mener er bare ett av flere tilfeller med ansvarsfraskrivelse og tungrodd byråkrati innenfor fengselsvesenet.

- Det er jo svært lite vi får gjort, men vi må jo få resten av samfunnet til å sette søkelys på problemene, konkluderer de innsattes representant.

Fengselsvesenet signaliserer nå at de vil se på sine rutiner.