Hopp til innhold

Etterlatte mener Bråthen ville leve

En etter en fastslo Linn Madelen Bråthens aller nærmeste at hun ikke hadde noe dødsønske. Hun var ikke engang i stand til å klatre over brurekkverket på egen hånd, sa de.

Rekonstruksjon.

Videoopptak av rekonstruksjonen av hva som skjedde på Breviksbrua 3. august i fjor, ble spilt av i retten. Det tok åtte minutter og 11 sekunder fra de to sammen tok fatt på brua til den tiltalte 42-åringen kom tilbake alene.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Bak den totale avvisningen av påstanden om at den 33 år gamle kvinnen tok sitt eget liv, ligger det dårlig skjulte anklager mot 42-åringen som er tiltalt i rettssaken som nå behandles i Nedre Telemark tingrett.

– Hadde ingen grunn til å ta livet sitt

– Hun var ikke i form og for dårlig kledd til å klatre over det relativt høye gjerdet på Breviksbrua, ergo må hun ha fått hjelp av noen før hun falt i døden, er deres konklusjon.

– Linn hadde ingen grunn til å ta livet sitt. Hun var ikke i fysisk i stand til det heller, sa Bråthens 40 år gamle samboer i vitneboksen tirsdag.

Han har innbitt og taust fulgt forklaringen til sin tidligere bestekamerat om hva som skjedde natten da Bråthen falt fra Breviksbrua. Da han vitnet tirsdag formiddag, var det med en beskyldning mot kameraten som var umulig å misforstå.

– Du sier du tror tiltalte har tatt livet av Bråthen, fastslo 42-åringens forsvarer, advokat Arne Lie.

– Chatteloggene viser at hun ville ut av forholdet de hadde, og at tiltalte ikke ville det, svarte samboeren, og siktet til den relativt omfattende kontakten – delvis av seksuell art – tiltalte og Bråthen hadde med hverandre på nettet.

NRKs krimekspert Olav Rønneberg snakker om andre dag av rettssaken mot en en tidligere politimann som er tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand.

Ikke tiltalt for drap

Men den 42 år gamle tidligere politimannen – karakterisert av samboeren som bestekompisen fra de begge var på «bleiestadiet» til han ble siktet i Bråthen-saken – er ikke tiltalt for drap.

Han er tiltalt for å ha forlatt Bråthen i en hjelpeløs tilstand omtrent midt på brospennet natt til 3. august i fjor.

Det retten skal ta stilling til er ikke bare om hun var hjelpeløs, men også om 42-åringen burde eller måtte ha skjønt at det var en reell fare for at hun enten vill falle eller hoppe fra brua da han snudde ryggen til og gikk.

Tanken slo ham ikke engang, hevder tiltalte selv.

– Bråthen var glad og fornøyd da jeg gikk. Hun skulle gå videre til Brevik, sier han.

Vitneprovene til samboeren, broren og moren kan oppfattes som en underbyggelse av dette.

De siste årene hadde ikke Bråthen slitt med følelsene og psyken, slik hun hadde gjort i en årrekke fram mot 2000-tallet. Ifølge vitnene i saken hadde hun lysende framtidsutsikter – en nær forestående feriereise til Syden, oppussing av badet og hun hadde snakket om å få barn med samboeren.

Datterens mørke tanker om å «bli borte» var bare rop om hjelp, ifølge moren. Hvis hun virkelig begikk selvmord på brua, var det noe som utløste handlingen der og da, mener hun.

– De har en overbevisning

– Mine klienter har en overbevisning om at den tiltalen som er tatt ut ikke er den som skulle vært tatt ut. Dette har det vært viktig for dem å formidle når de i dag ga retten sine vitneprov, sier bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen til NTB.

Forsvarer Lie vil ikke kommentere anklagene mot sin klient eller gå inn i noen dypere analyse av hvilken betydning vitneprovene kan få i hans arbeid med å etablere nok tvil rundt om det var mulig å oppfatte Bråthen som suicidal dødsnatten.

– Min klient tar disse anklagene til etterretning. Han synes det er trist, sier Lie.

Også i morgen er NRK til stede i rettssalen, og følger igjen saken i detalj. Les mer på NRK.no/telemark i morgen tidlig.