Erlend løper for klima

Erlend Moster Knudsen (29) fra Sandefjord vil bruke løpesko og sykkel for å vekke
oppmerksomhet om klimaendringer. Målet er å skape folkelig blest om klimatoppmøtet i Paris i desember.

Erlend Knudsen Moster

Erlend Knudsen Moster, som er forsker i klimadynamikk, skal i sommer ta på seg joggeskoene for å skape blest om klimatoppmøtet i Paris i desember. Hans britiske forskerkollega Dan Price, gjør det samme fra sykkelsetet og starter sin tur fra Australia 21. april. Målet er blant annet å samle vanlige folks inntrykk av klimaendringene og spre dem på sosiale medier.

Foto: Bjerknessenteret / NTB scanpix

Mens Daniel Price (27) klyver opp på sykkelsetet i den australske byen Brisbane denne uka og setter kursen mot i Paris, tar Erlend Moster Knudsen (29) fra Sandefjord på seg joggeskoene i Tromsø i august.

Fra Tromsø vil Knudsen bruke to og en halv måned til Bergen. Underveis vil han holde skolepresentasjoner og foredrag.

Pole to Paris

De to klimaforskerne kaller prosjektet sitt Pole to Paris. Løperne fra nord bærer med seg et flagg fra Nordpolen, mens syklistene fra sør bærer med seg et flagg fra Sydpolen.

Begge skal prøve å få så mye kontakt med lokalbefolkningen som mulig, og det er meningen at flere skal delta i løpet og sykkelrittet.

Knudsen har doktorgrad i klimadynamikk. Bjerknessenteret i Bergen er partner for Pole to Paris-prosjektet og støtter Knudsens skolepresentasjoner økonomisk.

– Vi skal prøve å samle så mange inntrykk om folks opplevelser av klimaendringer som mulig. Vi ønsker å gjøre klimaendringene personlige. Hvordan opplever folk endringene? Hva kan vi som enkeltpersoner gjøre?

– Vi vil at folk skal bry seg om klimaendringene, og ikke tenke at det er for sent eller at det ikke angår oss nå, sier Knudsen.

Siste sjanse?

Knudsen og Price vil binde sammen historiene fra den fattige og rike verden og fortløpende legge ut informasjon på nettsiden sin, Facebook og Twitter. Målet er å vekke oppmerksomhet om hvorfor det er så viktig å få til en bindene og tilstrekkelig ambisiøs klimaavtale i Paris i år, sier Knudsen.

Han mener at toppmøtet i Paris trolig er verdens siste mulighet til å bremse klimaendringene tilstrekkelig.

– Vi feilet i København i 2009 og har ikke råd til å gjøre detigjen, sier Knudsen.

(©NTB)