Hopp til innhold

Én løs hund drepte sauene

«Ikke glem at hunder er tamme villdyr», er budskapet i en kampanje.

Sauer i inhegning drept av løs hund

ILLE: Dette synet møtte Andreas Høgsveen i Lardal morgenen 12. mars.

Foto: Privat

Da Andreas Høgsveen i Lardal skulle se til sauene på morgenen 12. mars, ble han møtt av et forferdelig syn. En løs husky hadde kommet seg inn i inhegningen og drept sauene hans.

Andreas Høgsveen

BÅNDTVANG: Andreas Høgsveen mener hundeeiere bør bli flinkere til å ha hundene i bånd.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det var ille å se lidelsen. Du tenker jo ikke at dette skal skje når sauene er gjerdet inn nesten helt inntil husveggen, sier Høgsven.

Han bebreider ikke hunden, som bare fulgte sitt instinkt, men mener dette er et eksempel på hvor viktig det er å ha hunder i bånd.

– Handler på instinkt

Det er organisasjonen Norsk Sau og Geit som står bak kampanjen som Lardal kommune og Vestfold bondlag nå stiller seg bak.

– Det er viktig å huske på at hunden er et vilt dyr som vi har temmet. Vi har en tendens til å legge personlige egenskaper på hunden, men den reagerer på instinkt, og stort sett kun på instinkt, sier styremedlem i Vestfold bondelag, Kari Lise Joarsdotter Breivik.

Kari Lise Joarsdotter Breivik

INSTINKT: Hundene reagerer stort sett på instinkt, sier Kari Lise Joarsdotter Breivik.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Nå ønsker bondelaget at alle vestfoldkommunene skal bli med på å informere hundeeiere om regler for båndtvang og ansvar.

Et annet språk

Hundeeier Irene Ingebrigtsen mener kampanjen er et veldig bra tiltak.

– Veldig mange identifiserer seg med hunden sin, som om den på en måte er et menneske. De mener 100 prosent sikkert at den ikke ville gått til angrep på villdyr, barn eller andre hunder. Det er jeg helt uenig i, jeg tenker at hunder er hunder og at de har et annet språk, sier Ingebrigtsen.

Som en del av kampanjen er det hengt opp plakater rundt omkring i Lardal kommune.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre er å minne folk på at det er båndtvang, og at man skal ta hensyn. Både overfor husdyr, vilt og allmenn ferdsel, sier rådgiver i Lardal kommune, Marit Grimsrud.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark