Hopp til innhold

Emojier skaper misforståelser

Uttrykksikoner ser ikke like ut på alle mobiltelefoner.

emoji

ILLUSTRASJON: Dette er samme melding. Meldingen ble sendt fra en Iphone (høyre) og endte opp hos en Samsung (venstre). Meldingen fikk plutselig en helt annen betydning.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Mange bruker de populære emojiene når de tekster, men vær obs på at noen av dem får en helt annen betydning om du sender dem fra for eksempel en Iphone til en Android-telefon.

Det viser seg nemlig at enkelte emojier får en helt annen betydning om du sender dem mellom en Iphone og en Android-telefon.

16 år gamle Katharina Høiback opplever dette når hun sender meldinger med venninner. Hun har nemlig en Samsung-telefon og ser at noen av hennes emojier forandrer seg når hun har sendt dem.

– Hvis jeg skulle fått en melding fra ei venninne med Iphone som sier at hun er oppgitt over læreren og hun velger et «oppgitt tegn», vil jeg som har Samsung få opp et lurt smiletegn. Det kan nesten tolkes som flørting, eller som at læreren var kjekk. Det er flaut, forteller 16-åringen.

Sammenligner mobil

SAMMENLIGNER: Katharina og Ylva sammenligner emojier på telefonene. De ser her at enkelte tegn gir helt annen betydning.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Emoji fikk feil betydning

Ylva Hui Kongstein-Kokkim (16) er en av mange som bruker Iphone. Hun visste ikke at emojier hun fikk tilsendt fra klassevenninna Katharina Høiback ble helt annerledes.

Ylva

VISSTE IKKE OM PROBLEMET: Ylva på 16 år visste ikke at emojier kunne være så forskjellig fra mobil til mobil.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

– Jeg tenker det kan bli mange misforståelser hvis man sender en emoji, men så blir den en helt annen enn den man sendte, sier Ylva til NRK.

Cecilie Staude er høgskolelektor ved Handelshøgskolen BI. Hun sier terskelen for å ytre seg skriftlig aldri har vært lavere enn den er i dag.

– Uten smilefjes og andre tegn er det faktisk mange av de unge som blir forvirret over meningen og budskapet. Kommunikasjon uten slike tegn opplever de ofte som upersonlig og vanskelig å tolke, forklarer Staude.

Her kan du se hvordan emojier ser ut på ulike plattformer

Kan skape problemer

Cecilie Staude

PROBLEMATISK: Cecilie Staude er høgskolelektor og bruker selv emojier. Hun mener dette kan bli problematisk.

Foto: Privat

Det at emojier forandrer seg fra en mobiltelefon til en annen, er noe Staude ser på som problematisk. Hun er selv aktiv bruker av disse språkikonene.

– Dette kjenner jeg ikke til selv, men hvis dette er tilfelle blir det jo problematisk på den måten at bruk av et følelsesikon kan oppfattes som noe helt annet enn slik det var tenkt fra personen som sendte det. Da blir dette fort et problem, sier Staude.

Ylva er en av dem som ikke visste at enkelte emojier forandrer seg fra en mobiltype til en annen, og mener det er viktig at folk er oppmerksomme.

– Emojier viser hva slags uttrykk vi har og hva vi mener med det vi egentlig skriver på melding. Jeg visste ikke at de kunne forandre seg slik, så det er noe jeg skal tenke litt over neste gang jeg sender noe til noen uten Iphone.

Det finnes også flere eksempler på uheldige situasjoner som kan oppstå. Det viser bildet nedenfor.

Emoji

ILLUSTRASJON: En jente ønsker for eksempel å kle seg ut som en kanin på halloween. Moren fikk opp lettkledde damer.

Foto: Henrik Bøe / NRK

NRK har vært i kontakt med Samsung og Google, men ikke fått noen kommentar til ikonforskjellene.