Eldre sier nei takk til sykehjemsplass i Syden

Flere steder i Norge står eldre i sykehjemskø, noe Fremskrittspartiet vil løse ved å kjøpe sykehjemsplasser i Syden. Det tilbudet takker de eldre nei til.

Eldretrim

Fremskrittspartiet har foreslått å la kommunene leie sykehjemsplasser i Syden. Det takker eldre nei til.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Det er trim ved Skien sykehjem i Telemark. 85 år gamle Ingrid Andersen, Gerd Pedersen på 94 og Edith Werner-Nord på 97 sitter og løfter bena som best de kan. De tre er blant de heldige som har sykehjemsplass her.

Flere steder i Norge står folk i kø, noe Fremskrittspartiet vil løse ved å kjøpe sykehjemsplasser i Syden. Det tilbudet takker Ingrid, Edith og Gerd nei til.

Nei, jeg synes jeg er for gammel til å reise nedover. Jeg har mine folk her, så det vil jeg ikke. Du vet, når man er 94 år som jeg er liker man å være hjemme, sier Gerd Pedersen til NRK.no.

– Men hadde du bodd i Syden kunne du jo badet og solt deg litt. Hadde ikke det vært fint?

– Jo, men det er så lenge siden jeg har badet. Det vet jeg ikke om jeg hadde klart,. Jeg klarer jo ikke å stå på bena lenger, sier Edit Werner-Nord på 97.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Edith Werner-Nord

97 år gamle Edith Werner-Nord mener det er bedre å bli gammel i Norge enn i Syden.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Vil at kommunen skal leie plasser

Ved en av Grenlands nedlagte bomstasjoner, deler Frps ordførerkandidat i Skien ut valgmateriell. Lars Lindskog vil at kommunen skal leie sykehjemsplasser i Syden.

– Vi har fremmet dette forslaget i våre budsjetter hvert eneste år. Vi mennesker er forskjellige og vi skal ikke avskrive at dette kan være en løsning for noen. Vi må være åpne for alle muligheter, for å avlaste den lange køen som vi har i dag.

Nå sier de gamle at de ikke har lyst. Hva sier du til det?

– Det respekterer jeg. Hvis de ønsker å ha en sykehjemsplass i Skien så skal de få det. Men dessverre er det manko på plasser, og det betyr at de må vente i kø, sier Lindskog.

– De er ikke egnet
Lars Lindskog

FrPs Lars Lindskog sier de har foreslått å leie sykehjemsplasser i syden ved hvert budsjett.

Foto: Telemark FrP

På landets sykehjem lider 80 prosent av demens. Det forteller daglig leder Arnfinn Eek ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse. Han mener disse menneskene ikke er egnet for å flytte til Syden.

Sykehjemsplass i Syden fungerer kanskje godt for dem som er ganske velfungerende. De som i dag står på vent for en sykehjemsplass er ganske skrøpelige, og med det mener jeg fysisk skrøpelig eller at de har en demensutvikling. For dem er dette med stabilitet og ro svært viktig.

Ingrid Andersen, Gerd Pedersen og Edith Werner-Nord tror ikke de hadde opplevd mer om de hadde hatt sykehjemsplass i Syden.

– Er ikke det sånn mote å skulle gå på alt ting. Vi er mer hjemmemennesker vi. Vi hadde lengtet hjem. Vi foretrekker å være gamle i Norge vi, sier damene.