Hopp til innhold

Drapssiktet hadde beroligende stoffer i blodet

Blodprøvene fra den siktede 23-åringen som drepte en Notoddenmann i desember er klare. De viser at 23-åringen hadde beroligende legemidler i blodet. Han har også forklart at han følte seg truet av avdøde.

Lykter tent for drapsoffer på Notodden

BEROLIGENDE MIDLER: Det er påvist beroligende legemidler i blodet til den siktede Notoddenmannen

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Politiet regner med å ha klar tiltalen mot den 23 år gamle Notoddenmannen ved påsketider. Og det er også klart at aktor i saken blir førstestatsadvokat Anne Margrete Katteland.

Politiet har til nå avhørt 20 personer i tilknytning til drapet. De to psykiatrisk sakkyndige har begynt sitt arbeid. Ikke minst for å finne ut om den siktedes psykiske tilstand og om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Den ene er psykiater Pia Løvgren fra Tønsberg og den andre psykiater Line Merete Tangen Aanerud fra Skien. Deres rapport vil veie tungt når saken skal fremmes for retten og de to skal uttale seg.

Blodprøvene er nå klare og de viser at den siktede hadde legemidler i blodet rett etter at drapet ble begått.

–Det dreier seg blant annet om beroligende midler, sier politiadvokat Kjell Ove Ljosåk til NRK.

Politisperringer dagen etter drap på Notodden

Byggevaresenteret der drapet ble begått

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Uklart motiv

Politiet ønsker ikke å gå inn på forklaringen på hvorfor den siktede 23-åringen tok et slikt preparat. Det er uklart om 23-åringen i lovens forstand var ruset da drapet ble begått.

– Det må fagpersoner gi svar på, sier politiadvokaten.

Hvorfor den 23 år gamle mannen kom i slik voldsom affekt at han tok livet av Notoddenmannen, er fremdeles uklart.

Følte seg truet

Det var på forhånd uenighet mellom de to fordi 23-åringen viste IS-filmer til 42-åringen. Det skjedde ikke på drapsdagen, men ved en tidligere anledning.

– I de to avhørene som er gjort av mannen sier han at han følte seg truet av 42-åringen, og at han var engstelig for at han skulle komme hjem til 23-åringen og slå til ham, sier Ljosåk.

– Så det skal altså være bakgrunnen for drapet?

–​ Det er det han har forklart og når vi spør ham videre gjentar han den forklaringen.

Brukte anabole steroider

Den 23 år gamle mannen brukte ikke bare reseptbelagte legemidler med beroligende virkning, men inntok også store mengder anabole steroider for å få en stor og muskuløs kropp.

Politiadvokat Kjell Ove Ljosåk

Politiadvokat Kjell Ove Ljosåk

Foto: Roald Marker / NRK

Siktede har også forklart seg om dette. Inntak av steroider fører til aggressivitet. Hvilken betydning dette kan ha hatt for mannens tilstand drapsdagen kan komme til å bli grundig berørt i tiltalen, men også i innledningsforedraget til mannens advokat Borgar Veiding og i hans egen forklaring.

Spørsmålet mange stiller seg er om inntaket av steroider kan være en medvirkende årsak til at drapet ble begått.

Det er kjent fra den medisinske litteraturen at bruk av steroider medfører endringer i brukerens hjerne, som igjen kan føre til at disse personene lettere blir provosert.