Hopp til innhold

Busstrøbbel for tog

Bussjåfører som kjører togpassasjerer fordi Drammenbanen er stengt opplever trøbbel.

Thor Arne Stenberg

Thor Arne Stenberg har opplevd både ufine passasjerer og at han selv ikke har funnet veien til jernbanestasjonen i Drammen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Mange togpassasjerer oppfører seg ikke spesielt bra, sier bussjåfør Thor Arne Stenberg.

Han kjører en av de rundt 300 bussene som er leid inn for å frakte passasjerer mens toglinjen Drammensbanen utbedres.

300 busser må til

Alle tog mellom Oslo og Holmestrand, Drammen, Gulskogen og Spikkestad er innstilt. Det er den mest omfattende togstansen på Østlandet gjennom tidene.

Busser og sjåfører er leid inn fra hele Sør-Norge og fra Jæren – i alt noe over 300 busser. Svært mange av disse er turbusser.

Sjåførene er ikke kjent

Mange av bussjåførene er ikke kjent på de strekningene de skal kjøre og opplever at det kan være vanskelig å finne fram og å kjøre raskeste vei.

Bussjåfør Thor Arne Stenberg fra Hamar, som normalt kjører turbuss for selskapet Tide på Hamar, forteller at han fikk hjelp av en passasjer de han ikke fant riktig avkjøring til Drammen jernbanestasjon og havnet inn i et boligområde nylig.

– Det er jo slik at vi ikke alltid har fått god nok forklaring på hvor vi skal kjøre, sier Stenberg.

Han forteller at det er en overgang å kjøre togpassasjerer fra A til B fordi det er eneste mulighet etter som toget er innstilt. Det er stor forskjell fra de passasjerene han er vant til å kjøre som er folk som har bestemt seg for å reise på tur med buss.

Les også: Buss erstatter tog og Hit men ikke lenger

(Tekst fortsetter under bildet)

Buss for tog

Det er få som klager på at de må bruke buss i stedet for tog og at bagasje må flyttes. Dette bildet har ingen ting å gjøre med hendelsen som er omtalt i artikkelen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Noen oppfører seg dårlig

– Den største forskjellen er at enkelte togpassasjerer har dårlig oppførsel, sier Stenberg.

Han forteller om en situasjon da han hjalp to familier med bagasjen. Det var bagasjen til fire voksne, sju barn og to barnevogner som skulle på plass.

– Mens vi holdt på å sette på plass barnevognene, kom noen andre togpassasjerer og begynte lempe ut bagasjen for å få plass til sin egen, forteller Stenberg.

– Da ble reaksjon deretter. Jeg ble ganske irritert og tente og fortalte at de måtte oppføre seg som folk, sier han.

Få klager

– Folk viser stor forståelse for at det er satt inn busser fordi banen skal utbedres. NSB har ikke mottatt mange klager, men noen har henvendt seg fordi bussjåførene ikke har kjørt raskeste vei, ja, noen ganger litt lang omvei, eller fordi de ikke har vært sikre på veien dit de skal kjøre, sier kommunikasjonsrådgiver May Bente Paulsen i NSB.

Etter planen skal togene begynne å gå som normalt i Østlandsområdet 9. august.