Brudekjolesalonger opplever stadig oftere at kjolene deres blir kopiert, ved at kunder tar bilder av kjolene og bestiller via nettsider til en billigere penge.
– Veldig ofte opplever vi at kunder tar bilder av kjolen og bestiller den over nettet isteden. Ofte får de bestilt den fra Kina til en brøkdel av det vi selger den for, sier innehaver av Ann Selda brudesalong i Skien Lisbeth Johnsen.
– Senere viser det seg at kvaliteten på produktet er dårlig, og de kommer tilbake hit for å kjøpe den her, fortsetter hun.
Rundt oss i butikken til Johnsen henger det nesten 500 brudekjoler i flere lyse varianter. I stoffene polyester, silke, sateng og tyll med vakre broderinger er de en fryd for øyet. Også selskapskjoler i alle regnbuens farger er å se.
- Les også:
Hva synes du om å måtte betale for å prøve brudekjolen? Diskuter nederst i artikkelen.
Nektes å ta bilder
Flere salonger som leier ut brudekjoler og selskapskjoler, som Ann Selda, nekter sine kunder å ta bilder av det folk prøver.
– Noen blir veldig fornærmet over at de ikke får ta bilder av kjolen de prøver, og de forstår ikke hvorfor. Jeg har derfor bedt mine ansatte om å forklare nøye for kunden hvorfor vi er så strenge med dette, sier Johnsen.
– Hvor stort er dette problemet?
– Det har vært skoleball nå, og jeg lyver ikke når jeg vet om i hvert fall 35 jenter som bestilte kjole over nett. 12–13 av dem kom hit og måtte ha ny kjole.
Det finnes nemlig mange muligheter for å få drømmekjolen til en billigere penge. Torunns drømmekjoler i Ålesund er et av stedene som har tilbudt kjoler sydd fra bilder folk sender henne.
Innehaveren ønsker ikke å snakke med NRK, men sier at hun nå har sluttet å sy kjoler fra innsendte bilder.
- Les også:
Vurderer timebetaling
Telemarks største brudesalong, som har eksistert i 15 år, er nå er i dialog med andre salonger i Norge for å gå sammen om å gjøre noe med problemet. Hun mener det er cirka 250 seriøse brudesalonger over hele landet.
– Vi snakker om at vi kanskje skal ta en konsultasjonspris for prøvetimene. Hvis de kjøper en kjole betaler de selvsagt ikke for timen, men for alle de som bare kommer for å prøve og se snakker vi nå om å ta timebetalt. Det er et stort tema blant brudesalonger om å få gjort noe drastisk.
Johnsen forteller at hun ofte leier inn ekstra personell når dagene er fullbooket, og at dette koster mye for henne.
– Moro at ingen andre ser kjolen
Hege Strand er en av dem som har funnet drømmekjolen foran søsterens bryllup til sommeren. Men det er kun søsteren som får se den, siden brudesalongen nekter henne å ta bilde av kjolene hun prøver. Det skjønner hun godt.
– Jeg synes det er moro at ingen ser kjolen min før den store dagen. Hvis de absolutt vil se den, får de bli med hit til salongen, sier Strand.
Hun er kjent med kopieringsproblemet.
– Jeg har hørt at mange velger å bestille over nettet, men selv vil jeg ha kvalitet, smiler hun.