Skremmende brannøvelse: Åtte campingvogner borte på 40 minutter

SELJORD (NRK): Campingvogner og biler ble totalt nedbrent under øvelsen. Brannvesenet vil ha strengere regler for plassering av campingvogner.

Skremmende brannøvelse: Åtte campingvogner borte på 40 minutter

Se hvor raskt brannen i campingvognene sprer seg i videoen fra øvelsen.

Det har vært en stor økning i campingbranner de siste årene. Nå trygler brannvesenet campingvogneiere og festivaldeltakere om å vise høyeste forsiktighet før sesongen starter for alvor.

I fjor ble det registrert 52 campingbranner i Norge. Det er over dobbelt så mange som i 2015, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Branner i campingvogn/-telt rapportert av brannvesenet fra 2010 til 2018 (Kilde: DSB)

År

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Antall

40

35

32

50

33

24

40

52

49

For tre uker siden omkom tre familiemedlemmer i en brann i Sokn i Rennesøy kommune i Rogaland. Det har fått brannfolk over hele landet til å våkne.

– Den store skrekken

Campingvogner før brannøvelse

FØR BRANNØVELSEN: Åtte campingvogner i en klynge på Dyrskuplassen i Seljord.

Foto: Robert Hansen / NRK

Før helga var det stort seminar om campingbranner på Dyrskuplassen i Seljord i Telemark. Der deltok brannfolk fra hele landet, sammen med campingplasseiere og festivalarrangører.

Som en del av seminaret ble det startet en brann der hele åtte campingvogner og to biler var involvert, for å vise hvor fort en slik brann sprer seg.

– Dette var en skikkelig aha-opplevelse. Det går utrolig fort når det først tar fyr. Selv om det var lite vind, og vi brukte gamle fuktige vogner, så var alt nedbrent på bare 40 minutter, sier utrykningsleder i Seljord brannvesen, Trond Johnsen.

Det var ikke tilfeldig at brannøvelsen ble holdt i Seljord. Dyrsku’n er en av Norges største festivaler, og det kan være opp mot 40.000 mennesker innom dørene på en festivaldag. Da er området fullpakket av salgsboder, campingvogner, biler, mennesker og dyr.

– Den store skrekken er en campingbrann på nattetid med masse fulle folk. Vi vet jo aldri hvor mange som sover i de ulike vognene. Det er veldig viktig at festivalene har gode rutiner med patruljerende nattevakter, sier Johnsen.

Brannøvelse med campingvogner

TOTALT UTBRENT: Det ser ut som et krigsområde og campingvognene er raskt utbrent.

Foto: Robert Hansen / NRK

Vil ha strengere regler

Brannvesenet ønsker strengere forskrifter for sikre campingplasser mot brann.

– Vi ønsker et lovkrav om fire meter mellom flyttbare vogner, og ikke tre som det er i dag. Vi vil også ha større avstander mellom såkalte isocamper, det vil fastmonterte fortelt. De bør ha samme krav om avstand som spikertelt, som er i dag er på åtte meter, sier branningeniør Mari Bjørge i Porsgrunn brannvesen.

Faste fortelt produserer mye mer røyk og varme når de blir antent enn mobile fortelt, og de sperrer også rømningsveiene ut av campingvogna.

Trond Johnsen

VÆR FORBEREDT: Utrykningsleder i Seljord brannvesen, Trond Johnsen, sier det er svært viktig at campingvognene har røykvarslere og slukkeapparat.

Foto: Robert Hansen / NRK

Trond Johnsen sier at folk selvfølgelig ikke skal slutte å kose seg på campingplassen, men at det er meget viktig at hver enkelt campingvogneier tar brannsikkerheten på alvor.

– Man må ha minst én røykvarsler og ett slukkeapparat i campingvognen. Det bør være seriekoblede røykvarslere både i campingvogna og i forteltet. Det er også bra dersom man har en alarm utenfor vogna som varsler naboene dersom det brenner, sier Johnsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Aktor om Breivik: – Han næres av publisitet

Vigdis Hella

Siste nytt fra Vestfold og Telemark