Hopp til innhold

Bondens beste - Vårløk

Kristin Stenersen er kanskje Norges fremste ekspert på vårløk. Hun kan mye om både dyrking og tilbereding av den friske, milde aromatiske grønnsaken.

Bondens beste - Vårløk

Vårløken kommer rett fra jordet og er klar for siste reis som salat.

Foto: Helena Rønning / NRK

Vårløken er en mild, aromatisk og frisk løktype, som foreldrene til Kristin Stenersen, ved Stenersens gartneri i Åsgårdstrand, startet å dyrke for nesten 20 år siden i Åsgårdstrand.

Trolig var Stenersen de første som startet å dryrke denne slanke løktypen i Norge, og nå er den allemannseie. Den sås tidlig på våren i drivhus, og etter tre måneder er den klar for å høstes.

– Vårløken er mild i smaken og særlig for barn er den en lett å like, sier Kristin. Hun spiser vårløk nesten hver dag om sommeren.

Kjempedeilig på leverpostei

Å ha noen ringer vårløk på leverposteiskiva er blitt ett must for dem som har prøvd det. Men det er ikke bare på brødskiva man lengter etter vårløk når man først har fått smaken på den.

Bondens Beste - Vårløk

Vårløk og leverpostei må prøves

Foto: Helena Rønning / NRK

Vårløk og tomatsalat

Kristin er glad i å lage mat. Denne salaten lærte hun å lage i fjor og da ble den spist til frokost, lunsj og middag store deler av sommer'n.

– Salaten passer rett og slett til alt. Du kan ha den til grillmat, til fisk, til lysere kjøtt eller helt alene.

Først kutter du vårløken i passe store ringer.

– På vårløken bruker vi hele planten. Det grønnebladverket og den hvite delen, men ikke røttene da, sier Kristin mens den milde duften av løk fyller kjøkkenet når hun skjærer.

Så kutter hun cherry-tomater i fire og deretter finhakker hun bladpersille.

– Ta så mye du vil av hver ingrediens. Jeg bruker ikke mål til denne salaten, sier Kristin.

Til slutt kan du blande olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper. Kristin bruker gjerne dobbelt så mye olje som eddik og vips er salaten ferdig.

Bondens beste - vårløk

Ferdig vårløk og tomatsalat med bladpersille.

Foto: Helena Rønning / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark