Hopp til innhold

Unge flyktninger bokser seg inn i samfunnet

Bokseklubben har blitt en døråpner til det norske samfunnet for unge flyktninger i Tønsberg.

Flyktninger bruker boksing for å integrere seg i det norske samfunnet.

SE VIDEO:Flyktninger bokser seg inn i samfunnet

Ramzan Ilysov

Ramzan Ilyasov fra Tsjetsjenia trives godt i Tønsberg-Kameratenes bokseklubb.

Foto: Helga Tunheim

I Tønsberg-Kameratenes bokselokaler surrer ulike språk mellom lyden av slag og kommandorop i ringen.

Det er boksetrening og flere unge gutter har iført seg hjelm og boksehansker. I to år har de deltatt i prosjektet ”Idrett og integrasjon av unge flyktninger” – et prosjekt som legger til rette for at ulike minoriteter kan delta aktivt i positiv idrett.

– Jeg hadde aldri bokset før da jeg begynte her, men jeg liker kampsport, sier 19 år gamle Ramzan Ilyasov og smiler.

Han er en av flere unge flyktninger som har funnet seg et miljø i idrettsforeningen Tønsberg-Kameratene (TK), der de driver med boksing, vektløfting og bryting.

– Det betyr mye. Denne gjengen har blitt som en familie for meg, sier Ilyasov som kom til Norge fra Tsjetsjenia for seks år siden.

– Blir mer selvsikre og åpne

Kjetil Hansen, sportslig leder Tønsberg kameratene bokseklubb

Kjetil Hansen, sportslig leder Tønsberg kameratene bokseklubb var med å starte prosjektet ”Idrett og integrasjon av unge flyktninger” for to år siden.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Sportslig leder Kjetil Hansen forteller at flere av lederne i klubben hadde et ønske om å hjelpe de unge guttene på asylmottaket da de satte i gang med prosjektet for to år siden.

– Vi har jobbet med problemungdom tidligere og ønsket å gjøre en innsats. Nå er ikke alle disse problemungdom, men det er en kjensgjerning at dette er en gruppe som er høyt oppe på statistikken over uønsket atferd, sier Kjetil Hansen.

TK er aktive og oppsøker ungdom på mottakene og får dem med i klubben. De har lagt til rette for at ulike minoriteter skal kunne drive idrett i klubben og er aktive med å oppsøke minoritetsungdom i ulike miljøer.

Bidratt til økt forståelse

En person med flyktningbakgrunn har også blitt involvert i styrearbeidet i boksegruppa. Prosjektet har så langt gitt gode resultater.

– Vi får mange tilbakemeldinger om at guttene har blitt mer åpne og selvsikre og gjør det bedre på skolen, sier Hansen.

I tillegg har prosjektet bidratt til økt forståelse blant de norske ungdommene i klubben.

– Mange av dem har sterke historier bak seg, mens norsk ungdom ofte lever i en såpeboble. Flere av de norske medlemmene våre sier det er utrolig at noen kan ha hatt det sånn som disse gutta har hatt det, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hans Christian Lillehagen, ExtraStiftelsen

Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i ExtraStiftelsen, er imponert over arbeidet som gjøres for å integrere flyktninger i TK bokseklubb.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Støttet av EkstraStiftelsen

Prosjektet ”Idrett og integrasjon av unge flyktninger" er støttet av ExtraStiftelsen. Generalsekretær Hans Christian Lillehagen var onsdag på besøk i klubblokalene til TK og ble imponert over det han så.

– Her får unge som bor på mottak et fellesskap og noe å gå til utenfor mottaket. Det er svært positivt, sier Lillehagen.

Ekstrastiftelsens generalsekretær mener arbeidet som gjøres i Tønsberg-Kameratene er foregangsarbeid.

– Vi har sett eksempler på dette i England, men vet ikke om andre klubber som driver med det samme i Norge, sier Lillehagen.

Han kan likevel ikke love at det toårige prøveprosjektet fortsatt skal få støtte.

– Det er et spennende arbeid som gjøres her. Jeg skulle ønske jeg kunne si ja, men de må søke på nytt i konkurranse med andre, sier Lillehagen.

– Jeg håper de får støtte, men jeg fortsetter å bokse uansett, sier Ilyasov og går inn i bokseringen.