Ble løslatt få timer før drap

SKIEN (NRK): Politiet løslot en rusa og utagerende mann i 30-årene. Noen få timer senere mener aktor at han begikk drap og grov mishandling med øks i Odins gate i Skien.

Politiet undersøker åstedet etter drapet i Odins gate 10 i Skien

DREPT: Det var 7. juli i fjor en mann ble funnet drept i en leilighet i Odinsgate i Skien.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Den drapstiltalte 30-åringen var til stede da rettssaken mot ham startet i Nedre Telemark tingrett i dag. 30-åringen er psykisk syk og nektet derfor å forklare seg i retten.

Tiltalte har derimot forklart seg i flere brev, som det ble referert til i retten.

Odins gate i Skien
Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Ber om tvungen psykisk helsevern

Drapet skjedde ifølge tiltalen mellom klokka 18.50 og 19.30 fredag 7. juli i fjor. I retten kom det fram at et stort parti amfetamin skal ha blitt borte i forkant av drapet. Et parti som tiltalte skulle passe på for en venninne.

Statsadvokat Petter Sødal sa i retten at det forsvunne partiet med amfetamin kan være bakgrunnen for uenigheter mellom tiltalte og den drepte.

En drøy uke før drapet var den drapstiltalte innlagt til observasjon ved psykiatrisk avdeling. Ifølge Fylkeslegen fikk han ikke forsvarlig behandling.

Petter Sødal

Aktor er statsadvokat Petter Sødal.

Foto: Johs Apold

Statsadvokaten la ned påstand om tvungen psykisk helsevern for den drapstiltalte.

– Hvis den konklusjonen opprettholdes, er eneste alternativ dom til psykisk helsevern. Da kan han ikke dømmes til straff, sier han til NRK.

Forsvarer Espen Refstie, mener det er riktig at tiltalte dømmes til helsehjelp om han blir funnet skyldig, men understreker at han fortsatt hevder sin uskyld.

– Vi er enige i at han ikke er strafferettslig tilregnelig, men han fremholder jo at han ikke er skyldig. Da skal han jo heller ikke dømmes for det, sier forsvareren til NRK.

Legger skylda på bekjent

Forsvarer Espen Refstie sa i retten at drapet og mishandlingen skjedde bare noen få timer etter at tiltalte var i politiets varetekt. Han ble innbrakt fordi han var ruset og utagerende, og ble løslatt ved 13.30-tida.

I brevene som tiltalte har skrevet peker han på en 45 år gammel bekjent som gjerningsmannen. 45-åringen har tidligere vært mistenkt i saken, og skal ifølge den tiltalte ha bedt ham om hjelp til å bli kvitt en øks.

– Vi mener dette underbygges av etterforskingen. Flere vitner forteller om interessante opplysninger på dette stadiet, også tekniske, som peker på en annen gjerningsmann. Denne personen er også navngitt av tiltalte.

Statsadvokat Sødal venter på sin side med å konkludere i forhold til skyldspørsmålet.

– Nå må vi først gjennomføre en to ukers bevisføring, så vil jeg trekke min konklusjon om hva jeg mener når den bevisføringen er ferdig.

Det er satt av 14 dager til rettssaken i Nedre Telemark tingrett.