Kulda kan bli kat(t)astrofal

– Husk at katten er et ørkendyr, den er ikke skapt for kulde, advarer veterinær Marjaana Mikkola Muhrman.

Katt i kulda

BIKKJEKALDT FOR KATTER: Katten er ikke skapt for å være ute under den norske vinteren, uansett hvor tjukk pels den har, advarer veterinæren.

Foto: Rune Christoffer Holm

Det er Dyrebeskyttelsen Norge som går ut med påminnelsen om at vinteren kan være skadelig for katter.

Kan bli alvorlig syke

Når kulda setter inn så er det ikke bare mennesker som kan bli ekstra sårbare. Også katter kan få sykdommer og skader dersom de ikke finner en lun plass.

Marjaana Mikkola Muhrman

PASS PÅ KATTEN: For å unngå sykdom og skader bør du sørge for at katten din har et varmt oppholdssted, råder veterinær Marjaana Mikkola Muhrman.

– I verste fall kan de fryse ihjel. Kattene kan også bli forkjølet, få lungebetennelse og urinveisinfeksjon, forteller veterinær Marjaana Mikkola Muhrman ved Stenmalen dyreklinikk i Tønsberg.

Muhrmans beste tips til katteeiere er å sørge for at katten har et lunt kryp-inn hele den kalde årstiden.

– Det beste er å få mikrochip på katten og sette inn en katteluke, hvis ikke må man ha et isolert sted med ulltepper og mat som katten kan søke ly i, understreker veterinæren.

– Pelsen kan lure deg

Dersom du reiser bort fra en katt som vanligvis oppholder seg utendørs, ber veterinær Muhrman om at du passer ekstra godt på .

– En nabo bør se til katten din. Det er ikke forsvarlig å la en katt være utendørs over en lengre periode om vinteren hvis den mangler et lunt oppholdssted, sier Muhrman.

– Hvis katten har tjukk pels, kan den ikke klare seg ute en stund da?

– Katten har veldig varierende pelskvalitet. Mange langhårede katter kan ha utrolig tynn pels uten underull, og det er ikke god nok beskyttelse mot kulde, vind og snø.

Sjekk katten din

Også veisalt kan føre til såre poter. Heldigvis er de fleste katter flinke til å slikke dem rene, erfarer veterinær Muhrman.

Katt som vil inn

SLIPP KATTEN INN: Sørg for at katten har en egen luke eller et varmt sted den kan krype inn i. FOTO: Privat

– Men du bør gå over katten din jevnlig for å sjekke at alt er som det skal. Øyne, ører, halen og pelsen bør undersøkes for å oppdage eventuelle skader.

Selv om mange katter er kloke, og søker ly når de har behov for det, bør katteeiere legge til rette for å gi de pelskledde en best mulig vinter, mener Muhrman.