Hopp til innhold

Hva slags mat kan kjæledyret spise?

Rå fisk går som regel greit, men styr unna løk og druer.

Illustrasjonsfoto: Hund og katt ved middagsbordet

Katter og hunder kan spise både kjøtt og grønnsaker ved siden av vanlig dyrefór.

Foto: Michael Pettigrew / iStockphoto

Mange nordmenn har en eller flere firbente skapninger i sitt hjem. Ifølge analyseselskapet Euromonitor er det over 450.000 hunder og 750.000 katter i landet.

Line Nielsen og hunden Rambo

– Rambo får mat fra dyrebutikken og av og til grisebein og matrester, men ikke for mye, sier Line Nielsen.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

Begge artene har til felles at de glade i mat, men som med mennesker er det ikke alt av mat de bør spise.

– Jeg tenker mye over hva han får i seg fordi jeg vil ikke at han skal bli syk og dårlig, sier hundeeier Line Nielsen.

Hun er matmor til Rambo, en fem år gammel Stafford bull terrier.

– Jeg vet at hunder kan bli veldig syke av sjokolade og løk. Vi passer på at det ikke ligger fremme, sier Nielsen.

Dette bør man ha i bakhodet hvis man vil gi dyrene noe ekstra utenom.

1. Rå fisk:

Mange av oss har blitt glade i sushi de siste årene, men er det trygt å la katten eller hunden få smake?

– Sushi laget med rå laks eller torsk sammen med kokt ris ikke vil føre til vitaminmangel hos hund og katt, men hold wasabien unna, sier førsteamanuensis i husdyrnæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, Øystein Ahlstrøm til NRK.

Han forteller at det er mye feilinformasjon om at alt av rå fisk skal være farlig å bruke. Men det er i rå sild og karpefisker at man finner et enzym som fører til mangel på vitamin B1 blant dyr.

– Andre vanlige fiskeslag som f.eks rå torsk, makrell, laks og ørret kan brukes uten risiko for vitaminmangel. Hvis du har planer om å gi hunden eller katten din mye rå sild i fôret bør du kun gjøre det noen ganger i uka, ikke hver dag, da vil man unngå problemet. Eller du kan koke den, da blir enzymet ødelagt, sier forskeren.

Fjellkatten Tarzan spiser fisk.

– Rå eller kokt fisk er en meget god proteinkilde både for hund og katt, sier Ahlstrøm.

Foto: HELLE THERESE KONGSRUD / NRK

2. Sjokolade:

Søtt og godt for oss mennesker, men for de firbente kan sjokolade være direkte farlig.

– Det er et naturlig stoff i kakaobønner som hunder og katter bruker lang tid på å bryte ned. Stoffet heter teobromin og er i slekt med koffein og teofyllin, som vi finner i te, sier Øystein Ahlstrøm.

Sjokoladeforgiftning er den vanligste blant hunder i Storbritannia. Det finnes ikke oversikt over forgiftninger i Norge, men man vet at det er flere sjokoladeforgiftninger rundt høytider.

– En hund kan i verste fall dø av sjokoladeforgiftning hvis den ikke kommer tidsnok til veterinær for tømming av magesekk. Det kan være store forskjeller mellom individer i toleransenivå, men det beste er å holde sjokoladelageret på sikkert sted.

Ahlstrøm forteller at symptomer på forgiftning av sjokolade er urolig adferd, pesing, brekninger, diare, ufrivillig urinering og skjelvinger.

Mika ble forgiftet av sjokolade

Hunden Mika ble forgiftet av sjokolade.

3. Løk og hvitløk:

Noe de fleste av oss har på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet hjemme.

– Løk og hvitløk inneholder et svovelholdig stoff som i store doser kan skade røde blodlegemer hos hunder, som igjen kan føre til anemi (blodmangel, journ. anm.), sier Øystein Ahlstrøm.

Toleransenivået for løk og hvitløk er ikke kjent for dyrene.

– Tørkede produkter har en større fare ved seg fordi det er mer konsentrert, men små mengder av løk er ikke farlig. Dette er ikke en naturlig del av et kosthold til hund og katt og det bør ikke være vanskelig å unngå det.

løk

– Noen mener hvitløk holder insekter/flott borte fra dyr uten at det finnes noen dokumentasjon for det, sier Ahlstrøm.

Foto: Colourbox

4. Lever og tran:

Lever blir ofte brukt som godbit til hund og til katt.

– Det inneholder mye A-vitamin som kan være giftig i for høye doser. Man bør ikke gi for mye og for ofte av mat med mye A- og D-vitamin til dyrene. Det er de eneste vitaminene som kan føre til forgiftning for hund og katt, sier forskeren.

– Tran inneholder mye A og D-vitamin og bør kun brukes i små mengder hvis en ønsker ekstra tilførsel av omega-3-fettsyrer.

Illustrasjonsfoto: Rå lever

Både rå og tørket lever har mye A-vitamin.

Foto: Colourbox.com

5. Bein og matrester:

Mange dyreeiere har trolig opplevd et stirrende blikk eller kosete oppførsel fra husets firbente beboer under middagen. Sushi er nevnt, men hva med andre typer mat?

– Med bein er det en risiko for at benrester setter seg fast i tenner eller fordøyelseskanal til hunden. Noen tåler å spise bein eller brusk, mens andre hunder tåler det mindre. Bein er tungtfordøyelig slik at de kan få løs avføring eller kaste opp, sier førsteamanuensis Øystein Ahlstrøm.

– Er kyllingbein farligere?

– Det er ikke stadfestet hvor farlig det er. Bein fra slaktekylling som har levd i omkring 30 dager er myke og det er av den grunn liten sjanse for at de setter seg fast noe sted. Mitt inntrykk er at noen gir bein av alle slag fra valpen er ung for at den skal lære å tygge beina godt, mens andre aldri gir dette. Hunder/ulver har gode forutsetninger for å tygge bein som også er deres naturlige kalsium/fosfor kilde og de elsker også å tygge på bein. Men det for være opp til hver hundeeier å velge sin strategi på dette området.

De minst farlige beina er trolig biter av lårbein fra storfe som man kan få kjøpt som kraftbein.

– Denne type bein, og også andre vil kunne redusere tannstein som er et stort problem hos hund.

Hvis man vil gi noe ekstra utenom anbefaler han mer kjente råvarer som fisk, kjøtt, kokte grønnsaker, brød og kokt ris. Men ønsker man å endre fór til dyrene, bør det skje gradvis.

– Hunden kan få mageproblemer hvis den spiser mat som den ikke er vant til, enten det er å skifte hundefór eller man gir den noe ekstra utenom. Store endringer kan gjøre at hunden kommer ut av sin vanlige rytme. Eierne risikerer at hunden gjør fra seg inne eller må oftere ut, sier Ahlstrøm.

For katter er det proteiner som gjelder.

– Katter spiser oftere og mindre måltider sammenlignet med hunder, som gjerne kan få bare et måltid om dagen. Katter vil trolig ikke ha grønnsaker, men det går an å prøve å koke det og blande med kjøtt.

6. Egg:

Det er ikke uvanlig å blande ut egg i maten til kjæledyret.

– I rå eggehvite et det et stoff som hindrer utnyttelsen av B-vitaminet biotin. Det inneholder også stoffer som hindrer proteinfordøyelse som kan føre til diare hos valper, sier Ahlstrøm.

Han forteller at B-vitaminmangel er høyst usannsynlig så lenge man ikke bruker store mengder eggehvite i fôret.

– Gir man et helt rått egg med plomme vil faren være liten, og gir man et slikt rått egg av og til er det ingen risiko. Koking anbefales for de som vil bruke egg regelmessig eller vil være helt sikre.

Egg

Kokte egg er bedre enn rå.

Foto: ScanStockPhoto

7. Druer og rosiner:

Både druer og rosiner har gitt nyreskader hos hund.

– Man vet ikke helt hvorfor, men man tror det er toksiner fra sopp. Hvis en hund får jafset i seg mye rosiner eller druer kan det være farlig, forteller Øystein Ahlstrøm.

Ifølge helsenorge.no har man også sett denne forgiftningen blant katter.

Druer
Foto: frukt.no

8. Melk:

I tegnefilmer drikker katter ofte melk, men i virkeligheten kan de ofte bli dårlige i magen.

– Voksne hunder og katter som ikke har fått melk gjennom livet, mister evnen til å spalte melken og blir laktoseintolerante, sier forskeren.

For å unngå at dyrene blir laktoseintolerante, må de få melk fra de er små.

– Når de er små og får melk fra moren har de det enzymet som gjør at de tåler melk. Hvis man fortsetter å gi dem melk hele livet vil det gå bra.

Illustrasjonsfoto: Melk

Voksne hunder og katter er som regel laktoseintolerante, og får løs mage av melk.

Foto: Colourbox.com

Frykter du at kjæledyret ditt er blitt forgiftet? Kontakt dyrlege eller ring Giftinformasjonen 22 59 13 00.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)