Frykter biene skal sulte ihjel

TØNSBERG: Høye temperaturer fører til at biene spiser mer enn normalt. Roar Ree Kirkevold merker unormal aktivitet i kubene.

bekymret birøkter

UROLIG: Biene i kubene til Roar Ree Kirkevold pleier normalt sett å ha snø over seg i januar. Nå er biene våryre av varmegradene.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

I løpet av årets første uker har birøkteren fra Tønsberg registrert at flere bier har flydd ut av kuben. Det skal egentlig ikke skje før i mars.

Sultne og forvirra

I et skogholt nord for Revetal i Tønsberg skulle det normalt sett ha ligget snø over bikubene. Men det er ikke et eneste snøfnugg å se.

Derimot er det unormal aktivitet i bikubene. Birøkter Roar Ree Kirkevold forteller at biene hans ikke oppfører seg som de pleier på grunn av de høye temperaturene.

Mildværet fører til at biene sprer seg utover i kuben og blir forvirret. De spiser mer enn de skal og kan legge egg. De er helt våryre, ifølge Kirkevold.

Bienes viktigste vinteroppgave er å sørge for enn viss varme i kuben. Det gjør de ved å bruse med vingene. De må også holde liv i dronninga, som skal legge egg om noen måneder.

bier

VÅKNER TIL LIV: Biene skal bruse med vingene for å holde varmen i kuben på vinteren. De skal også sørge for å holde liv i dronninga.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

– Ingen god bievinter

En vinter med svingende temperaturer er ingen god bievinter. Kirkevold frykter at biene hans kan dø, og at det blir mindre honning til sommeren.

Roar Ree Kirkevold

HÅPER PÅ SNØ: Roar Ree Kirkevold håper vinteren snart kommer til Østlandet, slik at biene får litt ro.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Han forklarer at biene kan spise til det blir tomt, og dermed sulte seg i hjel. Blir det over ni varmegrader så flyr de ut, men der finner de ingenting som blomstrer.

Kirkevold tror birøktere i fremtiden må sørge for å drive bier i varierende klima. Biene følger naturens rytme, og det må birøkterne også lære seg, mener han.

Han får støtte fra generalsekretær Camilla Larsen i Norges Birøkterlag. Birøktere fra hele Østlandet kontakter henne med sine bekymringer.

Camilla Larsen og Kathrine Kleveland

GIR RÅD: Generalsekretær Camilla Larsen gir birøktere over hele landet råd i forbindelse med den varme vinteren.

Foto: Martin Roalsø / NRK

– Vi anbefaler å sjekke bikubene ofte, og fylle på med mat. Gjerne rammer med honning, slik at de kan livnære seg, sier Larsen.

Dersom varmen fortsetter bør det bli sett på avlskriteriene, mener Larsen. Det bør bli avlet på bier som tåler varierende klima i større grad, og som styres mer av lys enn temperatur.