Hopp til innhold

Kjønnsdelt barnehage får likestillingsmidler

Denne barnehagen er den eneste i Norge som separerer gutter og jenter i egne grupper. De mener opplegget bidrar til bedre likestilling – og har fått støtte fra Fylkesmannen.

Bakken barnehage

Noah Møller Nygård, Edgar Nygård, Josefine Gløsmyr Gundersen og Hedvig Rørvig trives alle godt på Bakken barnehage. Barnehagen er den eneste i Norge som deler inn barna i gutte- og jentegrupper, noe som har vekket oppsikt i fagmiljøer.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Bakken barnehage i Skien er ikke helt som andre barnehager. Som eneste barnehage i Norge har de nemlig delt inn barna i gutte- og jenteavdelinger, hvor de undervises og leker i grupper ut fra kjønn. Årsaken er at de ønsker bedre likestilling.

– Det kan høres rart ut, men målet vårt er likestilling. Vi vil at barna kan få så gode individuelle og sosiale ferdigheter at de kan være sammen på en likestilt måte, sier Halla Jørundardottir, pedagogisk leder ved Bakken barnehage.

Jørundardottir mener det er veldig viktig å jobbe med likestilling i samfunnet i dag, og at dette er den beste måten de kan jobbe med likestilling på i barnehageårene.

– Vi kaller det «kjønnsoppdragelsen». Det er viktig for oss med rettferdighet, at alle skal ha like muligheter, lik tilgang til voksne og likt lekemateriell, både jenter og gutter. Og i det arbeidet blir det mye lettere å dele gutter og jenter.

Kjønnsnøytrale leker

Alle lekene i barnehagen skal nemlig være kjønnsnøytrale, biler og dukker er dermed ikke velkomne.

Imidlertid ser ikke det ut til å være noen hindring for guttenes egen fantasi. Noen større lekeklosser og puter på et av lekerommene i barnehagen blir nemlig til biler som både brummer og tuter.

Og ute er det kappkjøring på sykkel, se video.

Guttene elsker å sykle om kapp i Bakken barnehage. Selv om de er glad i å leke med hverandre, er de også glad i å være med jenter - og leie kjæresten.

Guttene elsker å sykle om kapp i Bakken barnehage. De liker imidlertid også å være litt med jentene – og leier gladelig kjæresten.

Islandsk pedagogikk

Barnehagen (som nå har 73 barn), følger den såkalte Hjalli-pedagogikken, som har islandsk opprinnelse.

Førskolelærer Tomas Fhager har jobbet ved flere andre barnehager tidligere, men foretrekker pedagogikken som Bakken barnehage legger opp til.

– Jeg syns det er en fordel å dele inn gutter og jenter. Når vi har guttene, så kan de få fokus og jobbe med ting som er typiske jentetrekk, for eksempel det med å vise følelser og finmotorikk. Og med jentene så kan vi jobbe for at de skal våge å stå fram, ta plass og få bedre grovmotorikk.

Les også:

– Fagmiljøer stusser

Barnehagen er åpen om at det er blandede reaksjoner på pedagogikken så vel som organiseringen.

– Fagmiljøer stusser litt over hvorfor vi gjør det, og sier at det kan være litt gammeldags. Vi blir nok kikket litt ekstra på, fordi vi er de eneste som jobber på denne måten sier Randi Svege, en annen av førskolelærerne.

Hun understreker at barnehagen ønsker seg mer forskning på området, om hvordan en slik organisering fungerer.

Bakken barnehage

Halla Jørundardottir, pedagogisk leder ved Bakken barnehage, mener at 'kjønnsoppdragelsen' de praktiserer er den beste måten å jobbe med likestilling på. Barnehagen får støtte av Fylkesmannen.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Støtte fra Fylkesmannen

Men barnehagens pedagogikk blir belønnet av Fylkesmannen. I september støttet fylkesmannen barnehagens likestillingsarbeid med 10.000 kroner.

– Vi har nylig hatt et seminar om likestilling og ønsker å få innspill om hvordan likestillingen kan bli bedre på alle områder. Bakken barnehages bidrag er i så henseende spennende og har mottatt vår støtte, sier Solrun N. Fletcher, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Telemark.

Barnehagens måte å organisere seg på har også blitt diskutert i kommunen.

– Dette er en diskusjon vi har løftet. Vi har ikke funnet noen grunn til at de ikke kan fortsette med denne type organisering. Og tilbakemeldingene vi har fått fra Lunde barneskole, som barna begynner på etter barnehagen, er positive. Det tar jeg som en indikator på at det de gjør er bra, sier oppvekstsjef i Skien kommune Grete Gjelten.

Barna er tilfredse

Hovedpersonene i Bakken barnehage, nemlig barna selv, er iallfall tilfreds med opplegget.

– Jeg liker meg godt her. Selv om jeg er mest sammen med guttene, liker jeg å være både med guttene og jentene. Og når vi er ute og går tur, leier jeg kjæresten min, sier Edgar Nygård (5) med glimt i øyet.

Jentene og guttene kan nemlig møtes til utelek, og i såkalte vennskapsgrupper, hvor man blant annet går turer.

Bakken barnehage

Fem jenter ved Bakken barnehage koser seg i sandkassa. Flere av jentene i barnehagen liker best å være sammen med andre jenter, men noen er også glad i å henge med gutta.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Hedvig Rørvig (4) og Noah Møller Nygård (5) er mest glad i å være sammen med henholdsvis jentene og guttene, og at det er «sine egne» de kjenner best.

– Vi guttene spiller fotball og leker ofte sjørøvere sammen, sier Noah.

– Jeg liker best å sitte sammen med jentene og lese, sier Hedvig.

– For liten kunnskap

NRK har vært i kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet, for å få en kommentar til Bakken barnehages likestillingsprosjekt.

– Vi føler at vi har for lite kunnskap om denne metoden og hvordan den virker, til at vi ønsker å komme med en vurdering på nåværende tidspunkt,
sier seniorrådgiver ved Likestillingsombudet Trine Rom Giving.