Hopp til innhold

Barn til sykehus etter å ha blitt forgiftet av revebjelle

To søstre på 10 og 12 år fra Horten i Vestfold er innlagt på sykehuset etter forgiftning av villblomsten revebjelle.

Barn ble forgiftet av Revebjelle

Overlege Rønnaug Solberg og jentenes mamma Karina advarer mot oppslagsverket.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Moren Karina forteller at hun kjente til at revebjelle er giftig, men leste i et stort oppslagsverk at den ikke er det. I oppslagsverket står det:

" Barn har moret seg med å tre blomstene inn på fingrene og suge nektar ut av den. Heldigvis ufarlig siden det ikke finnes giftstoffer i nektaren."

Barna som fulgte nettopp denne oppskrifen vil bli friske, men er på sykehuset til observasjon fordi begge har uregelmessig hjerterytme

Giftig plante

Revebjelle er kjent som en giftig plante å spise og plantens blader inneholder stoffer som virker stimulerende på hjertet.

– De ble rett og slett syke og nå har de uregelmessig hjerterytme begge to, forteller moren.

Hun ønsker nå å opplyse om at oppslagsverket er direkte feil.

Saken fortsetter under bildet.

Revebjeller i bjerkeskog

Slik ser den giftige planten revebjelle ut.

– Den yngste jenta har hatt det fryktelig. Den eldste merker ingenting, men det er også henne som har den merkeligste hjerterytmen så jeg er veldig glad vi tok henne med til sykehuset, forteller moren.

Overlege advarer mot feil i oppslagsverk

Overlege ved barneavdelingen sykehuset i Vestfold, Rønnaug Solberg, forteller at planten er giftig.

Planten revebjelle har et stoff brukes i hjertemedisin. Når man tar det rett fra planten, så er det ikke et renstilt produkt som når man kjøper det på et apotek, sånn at det er flere komponenter som kan påvirke de bivirkningene barna har fått. Barna har EKG-forandringer, noe som betyr forandringer i hjerterytmen. Det er det man frykter ved en overdosering av dette stoffet, forteller overlegen til NRK.

Sykehuset i Vestfold og giftinformasjonssentralen vil kontakte forlaget som har utgitt en plantebok med feilinformasjon.