Hopp til innhold

Båltenning for «dummies»

Slik gjør du det, en oppskrift for byfolk som vil ha en naturopplevelse i vinterferien.

Båltenning for "Dummies" - med Smiehavna Naturbarnehage i Kodal. Per Ivar Bjørdal er læremester.

Sol, et lite snølag, glade barn og et lite bål. Oppskriften på en vellykket familietur i vinterferien?

Å tenne opp bål i skogen er en naturlig del av turopplevelsen for veldig mange. Men for andre blir det med tanken. Hva som stopper oss? Barndomsminner om bål som ikke vil tenne? Som ryker og nærmest forgifter en stakkar? Å måtte vente lenge på svidde pølser? Redselen for at skogen skal ta fyr og det er din skyld?

Uansett hva din grunn er til ikke å tenne et bål når du er på tur, så kommer her en oppfordrding om å overkomme det. Bruk en dag eller to av vinterferien på tur og tenn opp bål. I tillegg til å gi mye hygge og varme, kan bålet også tørke våte votter, samt være varmekilde til matlaging.

Grunneier Per Ivar Bjørndal i Kodal syns det er flott at folk bruker skogen til tur, og er positiv til at det tennes opp bål.

– Bare ikke sett fyr på skogen min, sier han med glimt i øyet.

Han eier og driver naturbarnehagen Smiehavna barnehagen. Der er barna på tur flere ganger i uka. Her er Per Ivars tips til å tenne et enkelt bål i skogen:

  • Forbered deg

Ta med tørr ved hjemmefra. Da slipper du frustrasjonen med å forsøkte å tenne opp våt ved, som når den endelig tar fyr, gir fra seg så mye røyk at det er umulig å se sidemannen. Noe av veden bør være finkappet, det tar lettere fyr.

Tørr ved

Det finnes masse ved i skogen, men tar du med deg tørr ved hjemmefra, er du sikret et fint bål som ikke ryker for mye.

Foto: Tratkowski / NRK

Ta med avispapir eller tennbrikketer, så opptenningen går raskere. Og for all del, husk fyrstikkene.

  • Finn den rette plassen

En etablert bålplass er det enkleste. Det finnes mange slike plasser rundt om i skogen.

Bålplass, Zakarias og Per Ivar Bjørndal

Smiehavna Naturbarnehage i Kodal er mye på tur. De har en fast bålplass de bruker. Det finnes mange sånne i skogen, lett tilgjengelig ved stier. Let og du finner helt sikkert en. Her er Per Ivar Bjørndal (t.h) i ferd med å tenne bålet. Zakarias ser på.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Hvis du ikke vet om en slik, eller finner en, sørg for at du tenner opp bålet på en plass der det ikke er mye tørr lyng eller annet lettantennelig i nærheten. Finn steiner og lag en ring av dem du kan tenne bålet inni.

  • Ikke lag bålet for stort

Fire-fem kubber, i tillegg til opptenningsveden er nok til å lage et bål som holder på varmen i et par timer. Det er lett å putte på for mye ved, slik at bålet er langt unna nedbrent når dere er klare for å gå hjem.

  • Husk å slukke før du går

Slukke bålet

Snø, vann fra bekken eller vann hjemmefra på flaske. Alt fungerer til å slukke bålet før du forlager skogen.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Ta med en halvannen liters flaske med vann til slukking av bålet. Du kan også bruke snø, eller vann fra en bekk i nærheten, hvis det er mulig.

  • Rydd etter deg

Ikke la papir, plastposer eller annet bli liggende igjen etter deg på bålplassen. Alt du hadde med deg ut, skal du ta med deg hjem igjen.

God tur!

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Man ser en luftambulanse og tre politibetjenter og tre ambulansepersonell som bærer en båre mot helikopteret. I bakgrunnen ser man grønne omgivelser.

Fallskjermhopper fløyet til sykehus etter hard landing

Flere menn står rundt en bil utendørs ved et grønt landskap. En politimann står med ryggen til, og to fra Forsvaret står bak bilen. Deres ansikter er sladdet.

Mistenkt granat i elv var skarp tennmekanisme: – Kunne vært livstruende