Hopp til innhold

– Like god effekt på eldre som på yngre

Trening kan spare samfunnet for store beløp.

Trening i varmtvannsbasseng for eldre og uføre.

Se video: NRK var med eldre og uføre på trening

På Presteløkka rehabiliteringssenter i Stavern kommer de som er i en alvorlig helsesituasjon. Kols, hjerteinfarkt, bruddskader, slag og annet som gjør at de står i fare for å havne på sykehjem. De er heldige de som kommer hit.

Lege Inger Johansen har nemlig studert resultatene man oppnår med trening her, kontra et vanlig sykehjem med noe fysioterapi.

Lege Inger Johansen

Lege Inger Johansen har studert effekten av spesialisert rehabilitering av eldre. Rapporten hennes vekker oppsikt.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

– De blir dobbelt så friske på halvparten av tida, sammenlignet med dem som havner på et vanlig sykehjem med korttidsplass, sier Inger Johansen.

Rapporten hennes har vekket oppsikt i Helsedirektoratet og Helsedepartementet. For hver pasient som kommer på et slikt senter, sparer samfunnet umiddelbart 80 000 kroner.

– På de 16 plassene her sparer kommunen 20 millioner kroner i året, sier legen.

Og da er det ikke tatt med at de som får slik spesialisert opptrening, sjeldnere havner på sykehjem også senere i livet.

Aldri for sent

Hva så hvis man aldri har trent noe før og er over 90 år?

– Jeg har sett spesielt på denne aldersgruppen, og det viser seg at de har akkurat like gode resultater av å trene som de som er yngre, sier Johansen.

Hun mener at årsaken til suksessen er at alle som er der er en ensartet gruppe, at de ansatte har ett hovedfokus og at bygget er tilrettelagt for treningsmuligheter.

Alle som kommer hit ønsker bare å komme hjem og klare seg selv, dermed inspirerer og hjelper de hverandre. På et vanlig sykehjem er det en blanding av sterkt pleietrengende syke, demente og eldre som kan klare å komme seg på beina igjen – da blir det dårligere resultat for de siste, sier legen.

Hun ønsker seg politikere som våger å satse på slike sentre med langtidseffekt og ikke bare på kortsiktige sparetiltak.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Treningsglede

Friske Tønsberg er et institutt som tilbyr tilrettelagt trening for eldre og uføre.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Balanse og styrke

Norsk helseinformatikk har samlet flere ulike treningsforslag som den enkelte kan gjennomføre selv. Styrke og balanse er det som er viktigst. Da kan man unngå fallulykker, som årlig koster samfunnet milliarder av kroner.

Les også:

– Begynn med å gå en tur hver dag. 30 minutter daglig er nok, sier Johansen. Det er den anbefalte mengden aktivitet fra Folkehelsa.

Det viser seg dessverre at bare seks prosent av de eldre er så aktive. 94 prosent kommer aldri så langt.

Kan spare milliarder

Samfunnet kan spare milliarder hvis eldre var mer aktive. Både som friske og som syke. Problemet er bare tilgang på plasser og tilrettelagt trening.

Friske Tønsberg er et institutt som tilbyr slik trening. Blant annet i varmtvannsbassenget i Tønsberg. 30 heldige eldre og uføre får opp pulsen med vannaerobic her.

Jan Anton Stålerød er en av de få mennene som har hoppet uti. Han har vonde ledd, men holder seg i gang med trening både her og på egen hånd.

– Dette er ukas høydepunkt og betyr mye for meg, sier Stålerød. Han opplever at hverdagen med artrose blir enklere med treningen.

Friske Tønsberg tar bare imot dem som har henvisning fra lege og som får treningen dekket av Helfo. Likevel er det lang venteliste for å få plass i bassenget.

– Det satses ikke nok penger på denne formen for trening. Det bør politikerne gjøre noe med, sier fysioterapeut Randi Vermelid.

Jan Anton Stålerød holder seg i gang med trening

Jan Anton Stålerød er hanen i bassenget og holder sykdommen i sjakk med trening.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark