Hopp til innhold

Av med buksa, mannfolk!

SKIEN (NRK): November er måneden du som mann bør ta av deg buksa og sjekke deg for prostatakreft. Kreft i prostata er den kreftsykdommen som flest menn i Norge får.

Lege Casper Holmberg undersøker reporter Stian Wåsjø Simonsen for prostatakreft.

MENN BØR UNDERSØKES: Slik foregår en prostataundersøkelse.

I 2015 fikk 5061 menn diagnosen. Vel 90 prosent av tilfellene oppstår etter fylte 60 år og noen få under 45 år får sykdommen.

– Undersøkelsen går ut på at legen går inn via endetarmen og kjenner på kjertelen der. Jeg kjenner på kjertelen om den er forstørret og på konsistens. Det er ikke en entydig diagnose, men kan fortelle meg om det er noe mer her, sier lege ved Solum legesenter i Skien, Casper Holmberg.

Reporter sjekka seg

På den hvite legebenken ligger den 32 år gamle NRK-reporteren Stian Wåsjø Simonsen. Han har sagt seg villig til å få utført en ordinær prostataundersøkelse. Han er ikke spesielt høy i hatten der han ligger med buksa på knærne.

– Det er nok sånn at mange menn gruer seg til. Likevel kan dette være en livreddende og enkel undersøkelse. Det er en undersøkelse du bør ta om du har mistanke om at noe kan være galt, sier Holmberg.

Les også:

Dette bør du sjekke

Lege Casper Holmberg

Lege Casper Holmberg mener menn ikke bør være redde for å la seg undersøke.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Holmberg mener menn ikke bør være så redde for å sjekke seg.

Menn fra familier der flere nære slektninger har hatt sykdommen eller to har fått prostatakreft før fylte 60 år, kan ha en økt risiko for prostatakreft. For prostatakreft kan alle menn som er 50 år og eldre ta den såkalte PSA-testen. Dette er en enkel blodprøve som kan gi en indikasjon på om det er kreft i prostata, og i så tilfelle få satt i gang behandling.

– Dette var enkelt og greit og tok ikke mer enn et par minutter, sier NRK-reporter Stian Wåsjø Simonsen etter undersøkelsen.