Hopp til innhold

Åtte menn dømt i omfattende narkotikanettverk

Mennene er tilknyttet Hells Angels og har innført og solgt flere titalls kilo narkotika på Østlandet. Politiet inndrar over 3, 6 narkotikamillioner.

Hells Angels

OMFATTENDE: Åtte menn tilknyttet Hells Angels er dømt til fengsel for narkotikahandel på Østlandet (arkivbilde).

Foto: BERTHOLD STADLER / AFP

De åtte mennene er dømt for å ha innført og distribuert hasj og amfetamin i 2013 og 2014.

Mennene er i Oslo tingrett dømt til fengselsstraffer og inndragelse av over 3,6 millioner kroner, dyre klokker og to våpen. Våpnene, en rifle og en maskinpistol samt 230 patroner, ble beslaglagt av politiet i hjemmene til 44-åringen og 29-åringen. Tingretten inndrar pengene fordi mennene skal ha skaffet seg dem gjennom narkotikahandelen.

En av mennene bor i Oslo, en sitter i varetekt i Oslo fengsel og fem er bosatt i Vestfold. Av disse bor én i Tønsberg og fire i Larvik- og Stavern-området.

Mennene tilhører den verdensomspennende motorsykkelklubben Hells Angels, som også tidligere har vært knyttet til narkotikakriminalitet.

Seks års fengsel for hovedmannen

Slik er mennene dømt:

  • Hovedmannen i narkotikanettverket, en 44-åring bosatt i Oslo, har fått den strengeste dommen på seks års fengsel. Politiet inndrar 1 315 000 kroner og én Hublot herreklokke fra mannen. 44-åringen har hatt en sentral rolle i planlegging, mottak og videre distribusjon av narkotika til selgere i Vestfold.
  • En 29-åring bosatt i Tønsberg har fått den nest strengeste dommen på fire års fengsel. Politiet inndrar 50 000 kroner fra mannen. 29-åringen har hatt en sentral rolle ved videresalg av narkotika han har fått av hovedmannen i nettverket. Tønsberg-mannen har også vært kontaktpersonen til flere selgere i Vestfold.
  • En 54-åring som sitter i varetekt i Oslo fengsel er dømt til tre års fengsel. Mannen har oppbevart rundt seks kilo hasj, overdratt to kilo hasj og trosset innreiseforbud til Norge. 175 000 kroner inndras fra mannen.
  • En 27-åring bosatt i Nevlunghavn er dømt til to år og ti måneders fengsel. Ifølge retten har mannen uten tvil har vært den viktigste kontaktpersonen i Vestfold ved videresalg av narkotika til selgere. 700 000 kroner inndras fra mannen.
  • En 27-åring bosatt i Larvik har vært pengekurer og mellommann ved erverv og salg av narkotika. Han er dømt til fengsel i to år og fire måneder. 185 000 kroner inndras fra mannen.
  • En 39-åring bosatt i Skjetten er dømt til to års fengsel for heleri. I tillegg inndras 815 00 kroner i kontanter og en Rolex-klokke.
  • En 23-åring bosatt i Larvik har vært mellommann og er dømt til ett år og syv måneders fengsel. 350 000 kroner inndras fra mannen.
  • En 28-åring bosatt i Stavern er dømt til elleve måneders fengsel for å ha prøvd å kjøpe rundt to kilo hasj fra nettverket.

Skjult etterforskning

Kripos iverksatte skjult etterforskning av mennene i narkotikanettverket 15. august 2013. Årsaken var at Kripos mistenkte at mennene var involvert i innførsel og distribusjon av hasj til og i Norge. Politiet etterforsket blant annet mennene ved å spane på dem og kontrollere den elektroniske kommunikasjonen dem i mellom.

10. februar i fjor pågrep Kripos hovedmannen og tre andre i nettverket.

Etter dette rullet politiet gradvis opp det omfattende sakskomplekset, og i løpet av våren ble de fire siste mennene pågrepet.

Brukte kodespråk

Avlyttingen og kommunikasjonskontrollen viste at de åtte snakket kodespråk med hverandre. Blant annet brukte de uttrykket «drivakselen til motoren er ikke ferdig». Ifølge politiet betyr dette at «narkotikaen ikke har blitt hentet som avtalt».