Hopp til innhold

Unike vikingskatter skal vises frem

Funnene på Heimdal i Sandefjord kaster nytt lys over livet ved Gokstadhaugen. I dag viste de fram funnene for første gang og folk flest får se til sommeren.

Funnene vist fram

Stolte viser de fram funnene. Fra venstre: Lena Fahre og Anne Doksrød fra Vestfoldmuseene, og professor Jan Bill.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Jeg syntes mynten fra nåværende Usbekistan er den mest spennende!

Lena Fahre og Anne Doksrød fra Vestfoldmuseene kikker ned på plastbokser på det arkeologiske koldtbordet.

Vi er på Kulturhistorisk museum i Oslo og på bordet ligger resultatet av lang tids arkeologiske undersøkelser. Mynten Fahre er begeistret for dateres til år 905.

– Det som er unikt med funnene er det store antallet mynter som er over 130. Det er første gang i Norge vi har så mange sølvfunn, så det er helt fantastisk, sier Fahre.

Les også:

Nett-TV: Se den populære serien Arkeologene med Arne Hjeltnes.

Mynt

Dette er en arabisk sølvmynt fra begynnelsen av 900-tallet. Sammen med mange flere funn av rester etter arabiske sølvmynter, gull og vektlodd forteller mynten en historie som var helt ukjent for bare kort tid siden.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Gir større forståelse av Gokstad

Disse funnene og tidligere funn av både grav og handelsvarer på Heimdal fra prosjektet «Gokstad revitalisert», gjør det mulig å se handelsplassen i sammenheng med Gokstadhaugen og blant annet relasjonen med den fjerne østen, mener professor Jan Bill.

– Mens vi tidligere forstod Gokstad som en gravhaug i et landskap, har vi nå plutselig et landskap fylt med arkeologi. Og ikke hva som helst – en betydningsfull internasjonal handelsplass.

– Dette gjør at vi kan se livet på Gokstad med nye øyne. De arabiske sølvmyntene forteller for eksempel om langveis kontakter til Asia, sier Bill, som er professor ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

- Svært interessant

Etter en sesongs undersøkelser på Heimdal er funnene fra omfattende handelsvirksomhet fra sent 700-tall til 900-tallet ganske så interessante, mener han.

– Hver enkel mynt i seg selv er ikke unik, men jeg vil si at dette er et handelsplassfunn som i Skandinavisk målestokk er det et fåtall av plasser som faktisk har den bredde og rikdom som vi har funnet på en sesong.

Til sommeren planlegges det fire nye uker med utgravninger på Heimdal.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Fant gullring

Bill viser fram en gullring de fant.

Funnene til Sandefjord

I et rom lenger inn på museet står designer Alan Bartley fra England. Han forbereder en utstilling på Hjertnes i Sandefjord i juni. Der skal både funnene vises fram for folk, men også bilder i stilleben-stil.

– Der bruker vi originalgjenstandene og setter det inn i en levende kontekst, så folk kan føle at de er i nærheten av det å enten sitte rundt et bord, eller være på småverkstedet, sier Anne Doksrød ved Vestfoldmuseene.

Alan Bartley skaper bildene i samarbeid med fotograf Kirsten Jensen Helgeland. Vi fikk en smakebit på hva folk kan vente seg:

Handel

Bildet heter 'Handel' og er tatt av fotograf Kirsten Jensen Helgeland.

Foto: Kirsten Jensen Helgeland / Kulturhistorisk museum

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark