Hopp til innhold

Overvekt handler ikke bare om mat

Spis kun når du sitter. Spis sakte og tygg godt. Ros deg selv. Dette er noen litt anderledes slankeråd fra psykolog Elke Rønningen.

Elke Rønningen

Psykolog Elke Rønningen i Horten lanserer 20 slanketips for å gi deg et bedre utgangspunkt for en livsstilsendring.

Foto: Helena Rønning / NRK

Det er ikke så ofte psykologer gir slankeråd, men den Horten-baserte psykologen Elke Rønningen har sett at det er mange grunner som fører til overvekt. Ofte handler det ikke om mat, sier Rønning.

– Da blir det derimot mat for oss psykologer.

Spiser ikke for å bli mett

Mange av hennes klienter forteller at de ikke spiser for å bli mette. Ofte trøster eller belønner man seg selv med en sjokolade, fordi man er trist eller sliten. Da kommer ofte følelsen av skam etterpå og man føler seg bare verre.

– Det er viktig å bli kjent med spisemønsteret før vi bestemmer oss for en diett eller livsstilsendring. Klarer vi det har vi et mye bedre utgangspunkt.

Rønningen sier overvekt har fått et veldig negativt stempel i samfunnet og det gir et dårlig selvbilde. Derfor mener hun det er viktig å finne fram stemmen som sier at du kan få det til. Derfor lanserer hun 20 råd for å bli bedre rustet for en livsstilsendring og ikke bare en kortvarig diett.

Slankepsykolog

– Det er den stemmen som får deg gjennom en livsstilsendring. Da vil det også være mer ektefølt og ikke en pålagt oppgave som legen har gitt deg.

– Skal du nå bli slankepsykologen?

– Jeg har ikke sett for meg det, men det er en morsom tittel, ler hun.