Advarer mot å vaske klær om natta

Brannvernforeningen advarer sterkt mot å vaske klær om natta. - Brannfarlig, sier Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.

Klesvask
Foto: Scanpix / SCANPIX

I går skrev NRK Østafjells om at folk bør vaske klær om kvelden eller natta for å spare penger på strømregningen. Det skapte stor debatt på våre nettsider.

Les mer: Gjør strømkupp om kvelden

Et nytt strømmålersystem som alle Norges innbyggere skal få innen fem år måler nemlig strømforbuket ditt og vil fortelle deg når det er dyrt, og når det er billig å vaske klær eller sette på oppvaskmaskinen.

- Kan føre til branner

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.

Foto: Norsk brannvernforening

- Energiselskapenes innføring av datastyrte strømmålere i husstandene kan føre til flere boligbranner, sier administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim til NRK.

Iføge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ligger oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og spesielt tørketromler på brannversting-toppen.

Forsikringsselskapene og Brannvernforeningen er helt enige. Hvis energiselskapene tilbyr billigere strøm på kveld og natt er det en indirekte oppfordring til å sette på strømkrevende maskiner når de går og legger seg, sier Kalheim.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har forståelse for strømsparere

- Vår anbefaling er at man bruker den type utstyr når man er tilstede, våken og kan følge med, sier han.

- Kan du forstå at det kan være fristende å spare strømpenger på den måten?

- Jeg forstår det, dersom strømmen blir billigere om natta. Men det advarer vi kraftig i mot fordi brannføren øker vesentlig.

- Oppfordrer ikke til å vaske om natta

Kjetil Mikleborg

Kjetil Mikleborg er nettdirektør i Skagerak Nett.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Målet er å skifte ut 2,5 millioner strømmålere på landsbasis de neste fem åra. Nettdirektør i Skagerak Nett, Kjetil Mikleborg, sier systemet er under utprøving, og at folk aldeles ikke oppfordres til å vaske klær om natta!

- Denne saken dreier seg om at vi innstalerer nye systemer som gjør at man får avlest strømmen automatisk. Det vil gi muligheten til å utvikle tariffer som gjør at det skal lønne seg å flytte forbruk til andre tider av døgnet som har lavere pris, en gang i framtiden, sier Mikleborg som understreker at man skal være til stede når man vasker klær.