Obs! Ikke kjør bilen din slik

– På samme måte som man ikke burde bruke en tørrdrakt når man skal kjøre bil, burde man ikke kjøre barbeint eller i sandaler heller, sier politimesteren i Vestfold.

Advarer mot å kjøre barbeint og med sandaler

Politimesteren vil slå et slag for bilskoene. – Det er viktig med et godt grep på pedalene, sier han.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Politimesteren i Tønsberg, Rune Hansen

Politimesteren i Vestfold, Rune Hansen, vil slå et slag for bilskoen.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Tenker du over hvilke sko du velger når du skal ut å kjøre bil? Eller er det det samme for deg om du må kjøre barbeint eller knipe med tærne for å holde på sandalene?

– Det å kjøre bil barbeint eller i sandaler er ett veldig dumt valg. Det vil jeg på det sterkeste fraråde folk mot, sier politimesteren i Vestfold, Rune B. Hansen, som ønsker å slå et slag for bilskoene.

Les også:

Tenk over hvilke sko du skal kjøre med

Tidligere hadde man bilbukser, jeg vil slå et slag for bilskoene. Ett par gamle slitte joggesko som bare kan ligge i bilen. Så kan man ta av sandalene og få et godt grep med joggeskoene

Politimester i Tønsberg, Rune Bård Hansen

NRK.no tok turen ut i Tønsberg sentrum for å høre om folk tar bevisste valg med tanke på hvilke sko de tar på seg når de skal ut å kjøre bil.

Bildøra åpner seg og ut kommer Marita Løite. Hun har på seg noen gode joggesko med knytting i front. Hun har aldri prøvd å kjøre bil barbeint, i sandaler eller slippers.

Er det tilfeldig eller er det et konsekvent valg du har gjort?

– Hehe, mamma har alltid sagt at man må ha gode sko når man skal kjøre bil eller så kan skoen glippe på pedalen, og man får ikke noe godt feste, smiler hun.

Følger morens råd

Marita Løite, følger moren sitt råd om å ha på gode sko når hun skal ut å kjøre.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK
Bruker gamle joggesko

Marita Løite bruker gode joggesko når hun kjører bil.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Ute på gaten kommer Odd Gjersøe gående, han er på vei til bilen. På føttene er han iført sandaler som han mener er helt optimale å kjøre i.

– Disse er helt herlige, hvis det skulle være noe sparker jeg de av meg og kjører barbeint.

Er det ikke ubehagelig å kjøre barbeint da?

– Nei, det syns jeg går helt fint. Jeg liker å kjøre i tresko også jeg.

Hva tenker du om at politiet advarer mot å kjøre bil med slik løse sko og barbeint?

Det er greit det, men jeg kommer til å fortsette med mine vaner, det er jeg godt vant med, smiler han.

Odd Gjersøe

Odd Gjersøe, liker å kjøre i både sandaler, tresko og barbent.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK
Sandaler

Odd Gjersøe liker å kjøre i sandalene sine og kjører gjerne barbeint selv om politiet fraråder folk det.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Skotøy ikke grunnen til alvorlige ulykker

Leder av avdeling for kjøretøy ved Statens vegvesen Vestfold, Klaus Ottersen, har ingen statistikker eller erfaringer med at valg av skotøy har vært årsaken til alvorlige ulykker.

Klaus Christian Ottersen

Leder av avdeling for kjøretøy ved Statens vegvesen, Klaus Ottersen, sier de ikke er kjent med at skotøy er grunnen til alvorlige ulykker.

Foto: Statens Vegvesen

– De fleste ulykker har en forhistorie vi prøver å finne ut av, og i det øyeblikket man skal reagere og har reagert har vi ikke kommet frem til at skotøyet har skapt noen problemstilling. Men det kan jo ha vært det, men det er ikke noe vi har kommentert i våre rapporter, sier han.

Ottersen påpeker at valg av riktig skotøy er viktig når man skal kjøre bil.

– I det øyeblikket det skjer noe fort er det viktig at skoen følger med fra gass til bremsen, hvis ikke skoen gjør det, kan den henge seg fast, forteller han.

Vil slå et slag for kjøreskoen

Hansen foreslår at folk skal ha ett par sko liggende i bilen, slik har man ett alternativ hvis man ikke er så obs på hvilke sko man tar på seg.

– Tidligere hadde man bilbukser, jeg vil slå et slag for bilskoene. Ett par gamle slitte joggesko som bare kan ligge i bilen. Så kan man ta av sandalene og få et godt grep med joggeskoene, sier Hansen.

SE VIDEO:

Tenker du over hva du tar på føttene før du skal ut å kjøre bil? Nå advarer politiet sjåfører mot å kjøre barbeint og med sandaler.