«Skjulte» tiltak skal forebygge mobbing og skoleskyting

HORTEN (NRK): I Norge har sikkerhet på skoler gjerne handlet om forebygging av brann. Nye Horten videregående skole tar hensyn til skarpe situasjoner.

Toalettkjerne på Horten vgs

SKJULT: I og rundt toalettkjernene, som de kalles, er det flere skjulte tiltak. De har åpen inngang og skapene på utsiden gjør at det ofte er mange personer samla der. I tillegg bruker personalet de samme toalettene. Hensikten er å forhindre mobbing og andre uønskede hendelser på toalettene.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Når man står på toalettet og når opp til taket, kan man potensielt gjemme kniver, våpen eller narkotika over himlingen.

Det sier byggeleder Runar Bekkhus i Vestfold fylkeskommune som er i gang med å bygge en ny videregående skole i Horten.

Skolen baker sikkerhetstiltak inn i bygningsmassen som blant annet skal forebygge mobbing og skoleskyting.

På toalettene er alle himlingsplatene låste på steder der elever kan nå opp til taket.

– Det høres kanskje drastisk ut, men selv om man ikke forventer hendelser må man ikke være naiv, sier Bekkhus, og viser til de to skoleskytingene i Finland og knivstikkingen på en skole i Lier i 2017.

Runar Bekkhus

FOREBYGGING: Det er viktig å tenke sikkerhet, men det aller viktigste er forebygging av utenforskap og mobbing, sier Runar Bekkhus.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Tenker nytt

Siv Stavem i Norconsult er ekspert på fysisk læringsmiljø. De har oppdraget med å gi råd til Utdanningsdirektoratet om blant annet sikkerhet på skoler.

Hun sier sikkerhetstiltakene på norske skoler tradisjonelt har vært knytta til brann.

– Vi har ingen tradisjon i Norge for å planlegge for å unngå terrorsituasjoner. Det nye er at vi nå bruker design med en hensikt og bevissthet som er retta mot forebygging og sikkerhet.

Skjult sikkerhet

I tillegg til faste himlinger, er det store, åpne rom og utstrakt bruk av store glass- og vindusflater.

– Hvis det skulle oppstå en situasjon kan man med en gang se det fra mange punkt, og varsle, forklarer byggeleder Bekkhus.

Det er også installert toveis-talevarsling, slik at man fra alle klasserom få gitt beskjed slik at personalet kan sette i gang tiltak ellers i bygget.

Klasserom nye Horten videregående skole

ÅPENT: Klasserommene har store vinduer på begge sider. Slik ser man hva som foregår både ute og inne, man har sikt i flere retninger og man kan lettere oppdage og varsle om det oppstår farlige situasjoner.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Utendørs er det for eksempel ikke brukt rullestein som dekor og arkitekten har bevisst unngått kriker og kroker i fasaden.

– Her skal man ikke kunne gjemme seg vekk eller dra med noen inn i et skjult og mørkt område, sier Bekkhus.

Inkludering er viktigst

Siv Stavem sier hverdagen skal dreie seg om trivsel og læring.

– Forebygging av mobbing og utenforskap er viktig arbeid i skolen, og det kan også forebygge grove handlinger, sier hun.

Runar Bekkhus er av samme oppfatning.

– Selv om vi gjør sikkerhetsgrep, er fortsatt inkludering det viktigste. Vi har god tro på at vi skal få til det på den nye skolen, sier han.

Nye Horten vgs atrium

ÅPENT: Atriet i nye Horten videregående skole er åpent, gir god oversikt og slipper inn mye lys.

Foto: LINK Arkitektur