Hopp til innhold

– Smågodtkrigen truer folkehelsa

Medlem av Senterpartiets programkomite mener det bør bli forbudt å reklamere for smågodt. Hun foreslår at et forbud tas inn i partiprogrammet.

Kathrine Kleveland

Kathrine Kleveland vil ha forbud mot reklame for smågodt på samme måte som for alkohol og tobakk.

Foto: Jan Kåre Ness/Astrid Engen / NTB/NRK

Folk har nærmest gått mann av huse de siste dagene for å kjøpe smågodt til dumpingpris i enkelte av butikkjedene her i landet.

Helseminister Bent Høie synes det her helt greit med billig smågodt ifølge Bergens Tidende. Han sier til avisa at "I påsken skal folk få kose seg og fylle opp påskeegget sitt."

Men andre har reagert sterkt og mener den slags form for dumpingsalg rammer folkehelsa.

Arbeider for sunnere kosthold

Kathrine Kleveland

Kathrine Kleveland er engasjert i folks matvaner.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Senterparti-politiker Kathrine Kleveland fra Holmestrand er sterkt engasjert i arbeid for sunnere mat og bedre folkehelse. Hun mener at reklame for smågodt rett og slett bør forbys.

– Denne priskrigen er ikke bra for folkehelsa. Derfor vurderer jeg som Senterparti-politiker at vi bør ha et forbud mot godteri, på samme måte som vi har mot alkohol og tobakk.

Fedmeekspert vil heller ha priskrig på frukt og grønt

– Vil kanskje heller be matvarekjedene å ha priskrig på frukt og grønt, enn å ha priskrig på sukker. Det sa Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset Vestfold da han kommenterte priskrigen på smågodt nylig.

Han mener det er forkastelig at kjedene holder på med en slik priskrig fordi sukker er veldig usunt. Han sier dette særlig rammer barn og unge og deres kosthold.

Sammenligner med røykeloven

Kleveland har tidligere ledet Skolematens venner og Bygdekvinnelaget. Der har hun jobbet aktivt for at barn og unge får gode matvaner.

Hun garanterer at dette er et tema hun tar opp med programkomiteen i Senterpartiet allerede tirsdag.

– Vi kan godt legge til rette for gode valg. Det har vi i Norge vist tidligere ved at vi ikke fikk lov til å røyke inne. Da røykeloven kom var det masse negativt rundt det, men det viste seg å være et godt tiltak, sier hun.