– Nettvenner et godt alternativ

Barne- og ungdomspsykolog på Nøtterøy, Anne-Kristin Imenes, mener venner på nett kan være et fint alternativ for barn og unge som sliter med å få seg venner på skole eller i hverdagen.

LIFE - VIE QUOTIDIENNE
Foto: Odilon Dimier / 6PA/MAXPPP

– Jeg tenker at venner på nett kan være like gode venner som andre. For hva er egentlig en venn? Hvorfor er de viktige? Venner er noen du kan prate og le med, man hjelper hverandre og gir tips og råd, forklarer psykolog Anne-Kristin Imenes.

Hun påpeker at de fleste ungdommer i dag skyper, altså at de både ser og hører hverandre når de snakker.

– De snakker med nettvenner på samme måte som vi voksne bruker telefon. Mange finner interessefellesskap og slikt gir grobunn for vennskap, sier Imenes.

En «ekte venn»?

Hvordan kan man vite at nettvennen er en «ekte venn»?

– Det kan man av og til lure på i det virkelige liv også. Det handler litt om at den personen er der, holder avtaler, snakker sant og at de deler ekte tanker og følelser – og det vet man først når man har snakket sammen en stund, sier Imenes, og understreker at det er viktig at foreldrene prater med barna om venner, uansett om de finnes på nett eller ikke.

– Finn ut litt om hvem de er og hvor de kommer fra. Og så kan man jo snakke sammen om hva slags venner barnet ønsker seg, hva som skal til for at barnet skal finne venner på skolen eller der man bor, og hva slags interessefellesskap man kan oppsøke. Mange ønsker seg ofte venner på flere arenaer, men enkelte perioder i livet kan det være vanskelig, sier Imenes.

Psykolog Anne-Kristin Imenes

Psykolog Anne-Kristin Imenes mener nettvenner i praksis kan fungere som en isbryter for å finne venner i det virkelige liv.

Foto: Privat

– Fin måte å holde ut på

Psykologen har selv sett hvordan nettvenner i praksis kan fungere som en isbryter for å finne venner i det virkelige liv.

– Man kan lære ting av hverandre, gi hverandre inspirasjon og utvikle hobbyer. Det gjør at man holder de sosiale sidene ved like. Og så opplever jeg at de fleste ungdommer ikke ønsker å bare være på nett, men det kan være en fin måte å holde ut på, mange ganger utvikles varige vennskap hvor man også besøker hverandre.