Hopp til innhold

Lege i Nepal: – Folk er livredde

Lege Trond Daae-Johansen skjønte fort hva som skjedde da et nytt jordskjelv rammet Nepal i formiddag.

Nytt jordskjelv i Nepal

SKADDE: Minst 300 mennesker skal være skadd etter dagens jordskjelv.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Et nytt jordskjelv med en styrke på 7,3 rammet Nepal tirsdag formiddag. Forrige skjelv for 17 dager siden hadde en styrke på 7,8, og førte til at minst 8 000 mennesker mistet livet.

Skadeomfanget etter jordskjelvet som inntraff tirsdag er fortsatt uklart, men innenriksdepartementet i Nepal bekrefter nå at 36 mennesker har mistet livet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Trond Daae-Johansen inne i sykehusteltet.

Larviksmannen har jobbet som lege i Nepal i nærmere to uker nå. Bildet er tatt i sykehusteltet for noen dager siden.

Foto: Privat

– Folk ble livredde. De rushet mot sykehuset med bårer med døde og hardt skadde. Nå, en times tid senere, er det litt roligere her fordi fremkommeligheten på hovedveien gjennom bysenteret skal være dårlig, og folk bruker lang tid på å komme seg til sykehus, sier lege Trond Daae-Johansen fra Larvik i 11.00-tiden tirsdag.

Klarte ikke å stå

Han jobber som lege for Røde Kors på et norsk feltsykehus i Chautau, en tre timers kjøretur fra Katmandu. Sykehuset han jobber på, ligger på en åpen slette.

Da jordskjelvet kom, satt han og spiste lunsj i kjøkkenbrakka på sykehuset.

– Jeg merket at grunnen begynte å riste. Jeg skjønte fort hva som skjedde, og alle løp ut. Vi klarte ikke å stå på beina, og måtte sette oss ned på knærne. Det var som å være om bord i en båt i enorm sjø, det var umulig å holde seg oppreist.

Tør ikke være inne

Når NRK snakker med Daae-Johansen i 11.00-tiden tirsdag, forteller han at legene venter nye innrykk med skadde i løpet av dagen og kvelden.

– Jeg tror vi får mye å gjøre utover. Vi får nok inn flere skadde etter hvert. Militæret gjør en god jobb for å frakte folk til vårt sykehus, sier han.

Det var etter forrige jordskjelv for 17 dager siden at Daae-Johansen reiste til Nepal. Han har vært der i nesten to uker nå. I løpet av den tiden har han opplevd flere småskjelv.

– Noen hadde begynt å flytte inn i det som var igjen av huset deres etter forrige skjelv, men nå tør de ikke å ligge inne i husene sine lenger. Det er mangel på telt her og kaldt om kvelden og natten, sier han.