Hopp til innhold

– Får beskjed om å brenne i helvete

Muslimer som tar avstand fra hatvideoen som truer kongehuset og regjeringen, får beskjed om å brenne i helvete.

Yousef Assidiq

Per Yousef Assidiq har fått flere trusler etter at han tok avstand fra hatvideoen som truer kongehuset og regjeringen. – Jeg får beskjed om å brenne i helvete, sier han til NRK.no

Foto: Privat

Mange muslimer har reagert sterkt på hatvideoen som truer både kongehuset og regjeringen, men når de tar avstand fra den blir de møtte med trusler.

– De bruker hersketeknikker mot oss og ber oss brenne i helvete, sier den norske konvertitten Per Yousef Assidiq til NRK.no

Radikale islamister som Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti kobles ifølge VG til den kontroversielle videoen. Begge skal også spille en rolle i den varslede demonstrasjonen til fredag, ifølge avisa.

Les også:

I videoen, som ble kjent denne uken, rettes det trusler mot både Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Per Yousef Assidiq

Per Yousef Assidiq mener det er viktig å vise at det er få muslimer som deler de radikale holdningene som kommer fram i hatvideoen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

"Å Allha ødelegg dem og la det bli smertefullt" er noen av utrykkene som kobles opp mot bilder av Kronprins Haakon og Jonas Gahr Støre i Afghanistan.

Les også:

– Får trusler på Facebook

Per Yousef Assidiq forteller til NRK.no at Facebooksiden hans har blitt bombardert av truende meldinger.

– Det er ikke noe hyggelig med trusler, men jeg synes det er viktig å vise at vi tar avstand fra slike synspunkter, sier Assidiq om hatvideoen som ble kjent i går.

For to år siden deltok Assidiq i en demonstrasjon mot Dagbladets karikaturtegninger av profeten Mohammed sammen med Mohyeldeen Mohammad. Men han tar sterk avstand fra både videoen og den varslede demonstrasjonen.

– Jeg har hørt om demonstrasjonen, men skal ikke delta. Jeg deler ikke disse meningene og tar sterk avstand fra dette, sier Assidiq.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet

Mohyeldeen Mohammad var ein av arrangørane av demonstrasjonen

Mohyeldeen Mohammad (bildet) og Arfan Bhatti kobles ifølge VG, til den omstridte hatvideoen som truer kongehuset, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Holdningen til muslimer snudde 22. juli

Da terrorhandlingene 22. juli ble kjent fryktet mange muslimer at det var en muslim som sto bak.

– Vi holdt pusten 22. juli og håpet det ikke var en av oss. Da det kom fram at en nordmenn sto bak, snudde holdingen til muslimer og det er trist om dette skal ødelegges nå, sier Assidiq.

Han mener det er viktig at muslimer tar avstand fra de radikale holdningene, men sier mange unge ikke tørr av frykt for reaksjonene de møter.

– Mange som er usikre på egen tro tør ikke gå i mot dem og holder seg unna, men det er viktig at vi viser at det er snakk om et lite miljø som har slike holdninger, sier Assidiq.

– Frykter mer muslimhat

Ahmad Siddiq Umar.

Ahmad Siddiq Umar frykter at videoen vil føre til mer hat mot muslimer.

Foto: Per Foss / NRK

Flere muslimer i Mohyeldeens hjemby Larvik tar avstand fra videoen og den planlagte demonstrasjonen.

– Det er trist at en som er oppvokst i Norge ikke setter pris på landet vårt, men også de som er født i utlandet bør sette pris på at Norge har tatt imot dem, sier Ahmad Siddiq Umar.

For to år siden var Umar en av initiativtakerne til en demonstrasjon i Larvik mot Mohyeldeen Mohammads uttalelser om mulig terror på norsk jord og støtte til drap på homofile. Nå er han oppgitt over hatvideoen som Mohyeldeen kan være knyttet til.

– Jeg er redd dette vil føre til mer hat mot muslimer. Dette vil bare nøre opp under hatet til antiislamister som Breivik og hans meningsfeller. De blir bare mer motiverte av dette, sier Umar.

Moské tar avstand fra videoen

Moskéen Mohyeldeen Mohammad tilhører i Larvik tar også avstand fra videoen.

– Vi driver ikke med sånt og ønsker ikke å bli koblet til videoen, sier Mohammed Zaidan, lederen for Islamsk kulturforening i Larvik.

Ingen fra moskéen skal delta i demonstrasjonen fredag.

– Jeg viste ikke om demonstrasjonen før jeg hørte om det fra media. Vi driver trosopplæring og ønsker ikke å bli blandet inn i dette, sier Zaidan.

Zaidan understreker at de ikke har hatt kontakt med Mohyeldeen Mohammad på over et år og at dette er et ikke-tema for dem.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark