Hopp til innhold

Pågrepet i Saudi-Arabia

Den 25 år gamle Mohyeldeen Mohammad som kom i fokus etter islamdemonstrasjonen i Oslo i fjor, er, ifølge Dagbladet, arrestert av sikkerhetspolitiet i Saudi-Arabia.

Mohyeldeen Mohammad

Mohyeldeen Mohammad. (arkivbilde)

Foto: NRK

På torsdag reiste Mohammad fra Larvik tilbake til Saudi-Arabia der han studerer Koranen. Da flyet landet i den hellige byen Medina, ble den norske statsborgeren umiddelbart arrestert, skriver Dagbladet.

Ved universitetet i Medina studerer 12 000 studenter, alle menn, fra om lag 200 land, sharia-lover og islams historie.

– Vet ikke hva han er siktet for

Det er Mohammads familie som skal ha varslet Utenriksdepartementet (UD) om arrestasjonen.

– Jeg kan bekrefte at en talsmann for familien til en norsk statsborger har varslet Utenriksdepartementet om at en 25 år gammel mann skal være arrestert av politiet her i Saudi-Arabia, bekrefter ambassadør Carl Schiötz Wibye ved Norges ambassade i Riyadh overfor Dagbladet.

– Mohyeldeen Mohammad har ikke fått vite hva han er siktet for. Det eneste politiet i Medina vil si, er at han er arrestert etter informasjon fra norske myndigheter, sier en talsmann for familien.

UDs pressevakt Hilde Steinfeldt sier til avisen at UD ikke er kjent med at norske myndigheter skal ha gitt noe informasjon om Mohammad til myndighetene i Saudi-Arabia.

– Uvanlig

Wibye og hans stab jobber for å finne ut grunnen til at Mohyeldeen Mohammad er arrestert. De skal ikke ha fått kontakt med politimyndighetene i Medina.

– Det er ikke vanlig at norske statsborgere blir arrestert i Saudi-Arabia, sier Wibye.

Ifølge Dagbladet skal også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha fått beskjed. Kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken ønsker ikke å svare på om PST er orientert om pågripelsen.

– Det er UD som har ansvaret for nordmenn i utlandet. Jeg vil ikke kommentere PSTs mulige fokus på enkelpersoner, sier Hugubakken til NRK.no.

Demonstrerte mot publiseringen av en karikaturtegnig

25-åringen markerte seg i nyhetsbildet i fjor vinter i forbindelse med demonstrasjonene som oppsto etter at Dagbladet trykket en karikaturtegning av profeten Muhammed.

Under et arrangement på Universitetsplassen i Oslo 10. februar sa han blant annet i sin appell: «Når vil norske myndigheter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for seint. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel.»

Reaksjonene på uttalelsene hans var kraftige, også i muslimske miljøer, som tok avstand fra appellen.

Mohyeldeen Mohammad er tidligere politianmeldt for trusler mot to
journalister fra Dagbladet, men saken ble henlagt.

– La ut skytevideo

Lørdag skrev Klassekampen at Mohammad hadde lagt ut en video på nettstedet YouTube der han skyter med et luftgevær og roper Allahu Akbar.

Tittelen på videokuttet er Jihad Norge.

Ifølge stiftelsen Human Rights Service skal han overfor dem på telefon ha bekreftet at han har lagt ut videosnutten, som søndag formiddag hadde fått i underkant av 1.000 visninger.

Det har ikke lyktes NRK å få tak i advokat John Christian Elden. Han har representert Mohyeldeen Mohammad siden bråket med karikaturtegningene.