Hopp til innhold

– Bedre tilbud med Smiths Venner

Dersom Brunstad Conference Center hadde fått kjøpe Østre Bolæren i 2004, hadde tilbudet vært bedre i dag. Det tror Roar Schinnes, som ledet forhandlingene for konferansesenteret.

Flyfoto av Østre Bolærne

VAKKER: Østre Bolæren er en øyperle som har skapt mye hodebry for politikerne i Vestfold

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Øya Østre Bolæren har vært kontroversiell siden Forsvaret solgte den i 2004.

Først ble øya solgt til Brunstad Conference Center, eid av menigheten Smiths Venner. Men en protestaksjon fra beboere, politikere og miljøorganisasjoner førte til at Stortinget omgjorde salget.

– Kunne ha spart penger

Vestfold fylkeskommune og Nøtterøy kommune har tapt til sammen mer enn 45 millioner kroner på øya, og driften har aldri gått i pluss. Tidligere styreleder for Brunstad Conference Center, Roar Schinnes, mener at øya hadde vært bedre drevet dersom Smiths Venner hadde fått gjennomføre kjøpet.

– Jeg har registrert at det er brukt en del offentlige midler der. De midlene kunne jo ha vært brukt på annet vis dersom vi hadde overtatt, sier Schinnes.

– Jeg tror tilbudet ville vært bedre enn det var i dag. Men jeg tar forbehold om at jeg ikke kjenner detaljene i dagens tilbud.

Åpen stortingshøring om Østre Bolærne

HØRING: Tidligere styreleder Roar Schinnes i Brunstad Conference Center i samtale med Bellonas Frederic Hauge (t.h) og Bellonas styreleder Olav Brastad (t.v) under Stortingets åpne høring om salget.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Optimisme

I 2016 overtok Nøtterøy kommune Østre Bolæren. Ordfører Roar Jonstang sier at driften nå går bra, og regner med å gå i balanse allerede i år.

Han utelukker likevel ikke at Schinnes har rett i at tilbudet på øya hadde vært bedre dersom Smiths Venner hadde fått kjøpe øya.

– Det viser seg jo at de klarer å organisere seg og utvikle seg. Det kunne man kanskje også dratt nytte av på Østre Bolæren. Men det var ikke politisk vilje til å gi fra seg øya, sier Jonstang.

Likevel mener ordføreren det er riktig og viktig at det er det offentlige som eier øya. Han får støtte av Anne Rygh Pedersen, som var fylkesordfører da Østre Bolæren ble solgt.

– Jeg mener det offentlige bør eie gård og grunn og ha kontroll med de flotte områdene der ute. Det er viktig at det er helt åpent for allmennheten og at folk kan komme dit når de vil uten å måtte betale.

Fornøyd

Tidligere styreleder for Brunstad Conference Center (nå Oslofjord Convention Center), Roar Schinnes, er fornøyd med virkeligheten slik den er i dag.

– Vi har lagt det bak oss og er tilfreds med løsningen som ble valgt, sier Schinnes.

Han innrømmer at de ble overrasket over den store motstanden mot kjøpet, og mener Brunstad Conference Center burde gjort det tydeligere at offentligheten fortsatt skulle ha tilgang til øya.

– I etterpåklokskapens lys innser jeg at vi skulle kommunisert våre ambisjoner for stedet tidligere og tydeligere. Hadde vi gjort det riktig, tror jeg motstanden mot kjøpet hadde vært vesentlig mindre og at den kanskje hadde forsvunnet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Beverøya camping

Ingen varslet om styrtregnet: – Umulig å forutse

Beverøya campingplass under vann

Mandag rammet det Telemark – i fremtiden kan nye landsdeler få styrtregn