Hopp til innhold

– Arbeidsgiverne har ansvaret

Politiet frykter ID-juks i byggebransjen. Arbeidstilsynet i Vestfold påpeker at det er arbeidsgivernes ansvar å sørge for at ansatte har sertifiseringen de trenger.

Byggebransjen

Illustrasjonsfoto.

Foto: HENNING TVEITO / NRK

Politiet mener det ligger falske papirer bak flere av de 190 000 ID-kortene som lages til folk i byggebransjen hvert år.

Kortene skal bidra til lovlige og ordentlige arbeidsforhold.

Tilsynsleder ved Arbeidstilsynets kontor i Tønsberg, Marianne Pedersen, foretar kontroller på byggeplasser i Vestfold. Hun opplever ikke falske ID-kort som et stort problem.

Marianne Pedersen

Tilsynsleder ved Arbeidstilsynets kontor i Tønsberg, Marianne Pedersen.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Les også: Frykter ID-juks i byggebransjen

– I Vestfold har vi ikke tatt mange med falske kort. Men vi kommer over mange som ikke har kort, eller som har kort som har gått ut på dato og som gjelder tidligere arbeidsgivere, sier hun.

– Arbeidsgivers ansvar

Pedersen påpeker at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at ansatte har gyldige ID-kort.

– Arbeidsgiverne må være oppmerksomme på at det er deres plikt å inndra kortene når arbeidstaker slutter. Og så er det også arbeidsgivers plikt å søke om nye kort når nye folk ansettes. Her har arbeidsgiverne en jobb å gjøre, sier hun, og legger til:

– Arbeidsgiver har et overordnet ansvar for at alt skal være i orden og de må vite hvilke arbeidstakere de faktisk ansetter.

Hun forteller at de ser flere mangler på det private markedet.

Risikerer anmeldelse

Om man blir tatt med falskt ID-kort kan man risikere å bli anmeldt.

– Hvis det er falske kort eller snakk om alvorlige forhold kan arbeidstilsynet anmelde saken. Hvis de mangler kort vil arbeidstilsynet først og fremst gi pålegg, og da må de søke om kort og skaffe det.

Hun viser til at prosessen skal være ganske enkel.

– Det er greie prosesser i forhold til å få det til og det skal være relativt enkelt for arbeidsgiveren, sier hun.