Hopp til innhold

Brannsjef: – Hytteeiere må være forberedt på å gjøre en innsats

Hvis uhellet skulle være ute og det begynner å brenne i hytta di i påskeferien, kan det ta tid før brannvesenet er på plass.

Hyttebrann Nøtterøy

HYTTEBRANN: Denne hytta på Nøtterøy ble totalskadd i brann i november i fjor. Ingen personer ble skadd.

Foto: Peder Gjersøe

Ifølge en undersøkelse fra Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring kan en av tre hytter være uten fungerende røykvarsler. Én av tre hytteeiere svarte nemlig at de ikke husker sist de sjekket røykvarsleren, at de sjekker kun en gang per år, eller at det er noen måneder siden sist.

Røykvarslere melder selv fra om det er på tide å bytte batteri opptil en måneds tid før batteriet går helt tomt. Om man ikke er til stede i denne perioden, risikerer man å komme til en hytte uten fungerende røykvarsler, skriver Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Mangler slokkeutstyr

Den samme undersøkelsen viser også at 20 000 norske hytter ikke har godkjent slokkeutstyr.

– Det syntes jeg ikke var noe særlig å høre. De som har hytte har gjerne det litt utenfor allfarvei, og det tar en stund før brannvesenet kan komme frem. Så de må være forberedt på å kunne gjøre en innsats selv dersom uhellet er ute. Slokkeutstyr er veldig viktig i hytteområdene, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB).

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, er enig.

– Røykvarsler som ikke virker og manglende brannslokker er svært risikabelt, særlig når vi vet at mange hytter ligger avsides til, med dårlig tilkomst for lokalt brannvesen, sier han.

Brannsjef Per Olav Pettersen

KAMPANJE FØR PÅSKEFERIEN: VIB har kjørt en informasjonskampanje rettet mot hytteeiere i Vestfold om viktigheten av slukkeutstyr og røykvarsler. – Vi har også tilbudt å feie og gå tilsyn på ildstedene på hyttene, sier brannsjef Per Olav Pettersen.

Foto: ARNT E FOLVIK / VIB

300 millioner kroner

I fjor gikk verdier for over 300 millioner kroner tapt i hyttebranner.

Feil montering, mangelfullt vedlikehold og feil bruk av pipe og ildsted er den klart vanligste brannårsaken, ifølge Norsk brannvernforening.

– Hvis hytteeiere er usikre på hva slags forfatning ildstedet og pipa er i, så bør de ta kontakt med det lokale brannvesenet og det lokale feiervesenet og få dem til å ta en kontroll, sier brannsjefen.

Advarer mot hyttebranner i påska

Jon Erik Bergendahl, leder for forebyggende avdeling i Porsgrunn brann- og feiervesen, sier hyttebranner ofte oppstår fordi folk er uforsiktige. Han kommer med forebyggende tips i videoen over.